ONU nu a ajuns la un acord privind o interventie militara in Siria

siria-razboi-siria

Consiliul de Securitate al ONU nu a autorizat, in intalnirea de miercuri seara, o interventie militara in Siria. Cei cinci membri ai Consiliului de Securitate, respectiv Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Rusia si China, nu au ajuns la un acord privind rezolutia propusa de britanici, astfel incat seful ONU a cerut ragaz pentru diplomatie, transmite Associated Press.

Partea britanica sustine, intr-o motiune transmisa Parlamentului, ca atacul chimic din Siria ar trebui examinat de Consiliul de Securitate al ONU, inaintea oricarei actiuni militare. Rezolutia ar fi fost insa aproape sigur respinsa de Rusia si China, daca ar fi fost supusa votului.

Echipa de experti ai ONU mai are nevoie de inca patru zile pentru a-si putea incheia activitatea in Siria, potrivi secretarului general al organizatiei, Ban Ki Moon. Acesta a afirmat ca, in urma primirii raportului, Consiliul de Securitate va decide actiunile care se impun.

Comunitatea internationala este in fierbere, la o saptamana dupa presupusul atac cu arme chimice din Damasc, iar surse citate de agentiile de presa internationale sustineau, inainte de intalnirea de miercuri seara, ca un eventual atac al Occidentului se va produce vineri noapte.

Alte surse afirmau ca un atac asupra Siriei ar urma sa aiba loc inca de joi, oricum situatia este foarte tensionata in mediul international, in conditiile in care oficialii occidentali si-au radicalizat discursurile, dand astfel un semnal de alarma asupra un posibil atac in Siria. 

Statele Unite si Marea Britanie acuza regimul Bashar-al-Assad ca au folosit arme chimice. Totusi, comisia de experti ONU din Siria nu si-a prezentat inca rezultatele anchetei din regiunea Ghouta, insa semnalele sunt ca exista dovezi clare ca sute de civili au fost omorati de regimul Assad prin utilizarea de arme chimice.

Seful NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat miercuri, la Bruxelles, ca fortele guvernamentale se fac vinovate de atacul chimic, ce nu trebuie sa ramana “nepedepsit”.

Foto: unescoheritagesites.blogspot.com