ONU voteaza, in premiera, impotriva CRIMELOR comise in COREEA de NORD

Natiunile Unite se pregatesc sa adopte marti o rezolutie care condamna bilantul Phenianului in domeniul drepturilor omului si care ar putea obliga Coreea de Nord sa raspunda pentru eventuale crime impotriva umanitatii.

O comisie a Adunarii Generale urmeaza sa voteze acest proiect de rezolutie propus de Uniunea Europeana si Japonia, sustinut de alte 48 de state. Textul se refera in mare parte la un raport al ONU facut public in februarie, care constata incalcari ale drepturilor omului “fara egal in lumea contemporana”.

CITESTE SI: ONU, ingrijorata de “revenirea la un RAZBOI total” in Ucraina 

Coreea de Nord a incercat sa amendeze textul, insa, in pofida amenintarilor cu represalii din partea diplomatilor nord-coreeni, proiectul a fost doar putin modificat. Noul proiect include o dispozitie care saluta propunerea Phenianului de a coopera cu comisarul ONU pentru drepturile omului, precum si invitatia facuta raportorului special al ONU de a vizita aceasta tara.

Totusi, documentul mentine indemnul la adresa Consiliului de Securitate de chema Phenianul in fata Curtii Penale Internationale (CPI) pentru a fi judecat. Rezolutia ar urma sa fie adoptata cu o majoritate clara de 100-120 de voturi din partea celor 193 de tari reprezentate in aceasta comisie insarcinata cu incalcarile drepturilor omului.

CITESTE SI: ONU va recunoaste casatoriile gay ale angajatilor sai

Textul va fi examinat ulterior de Adunarea Generala in ansamblul sau, in decembrie, urmand sa fie stabilit daca Consiliul de Securitate va accepta rezolutia si va denunta efectiv regimul de la Phenian la CPI. China si Rusia, membri permanenti ai Consiliului, se vor opune cel mai probabil unei asemenea posibilitati.

Phenianul a calificat acest proiect de rezolutie drept un complot orchestrat de Statele Unite pentru a discredita regimul. Insa lideri nord-coreeni au participat luna trecuta la prima reuniune din ultimii 10 ani cu raportorul special al ONU si l-au invitat sa efectueze o vizita in Coreea de Nord. Ei s-au oferit, de asemenea, sa coopereze cu Inaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Drepturile Omului.

Sursa foto: washington post