Ucraina: Operatiune antiterorista la Harkov

Tensiunile persista marti in estul Ucrainei, unde autoritatile au anuntat declansarea unei operatiuni antiteroriste la Harkov.

Aici, fortele speciale au blocat marti dimineata centrul orasului.

“Harkov. A inceput operatiunea antiterorista.Centrul orasului este blocat, la fel si statiile de metrou.Nu va faceti griji. Dupa ce terminam, le vom deschide”, scrie ministrul ucrainean Arsen Avakov pe pagina sa de Facebook. Potrivit acestuia, sediul administratiei regionale din Harkov, ocupat de manifestanti prorusi, unde noaptea trecuta a avut loc un incendiu, a fost eliberat.

Operatiunea antiterorista a decurs fara utilizarea armelor de foc, a mai spus oficialul ucrainean, indicand ca aproximativ 70 de persoane au fost arestate in urma acestei operatiuni indreptate impotriva fortelor secesioniste.

Manifestantii prorusi au aruncat luni seara cu petarde si cocktail-uri Molotov in cladirea administratiei regionale din Harkov, dand foc la mai multe anvelope in apropierea sa. Un incendiu a izbucnit dupa aceea la primul etaj al imobilului, care a fost stins fara sa aduca prejudicii importante cladirii.

Citeste si: Violente Ucraina: Protestatari pro-rusi au luat cu asalt cladiri guvernamentale

In acelasi timp, vicepremierul ucrainean Vitali Iarema, in urma unor negocieri cu un grup de initiativa al protestatarilor condus de oligarhul Rinat Ahmetov, a promis ca trupele speciale nu vor lua cu asalt cladirea administratiei regionale din Donetk, oras minier din estul Ucrainei, relateaza agentia de presa ucraineana UNN, potrivit realitatea.net, care citeaza Agerpres.

Rinat Ahmetov, unul din cei mai bogati oameni din Ucraina, patronul clubului de fotbal Sahtior Donetk, a iesit in noaptea de luni spre marti in fata protestatarilor si i-a indemnat sa negocieze cu autoritatile pentru a nu permite un asalt al trupelor speciale ucrainene pentru eliberarea cladirii administratiei regionale din Donetk, in scopul de a evita posibile victime umane.

Potrivit agentiei de presa UNN, Vitali Iarema a declarat la postul de televiziune local Gromadskoe ca in urma acestor negocieri a decis ca astazi (marti) sa nu dispuna un asalt asupra cladirii administratiei regionale pentru a evita o posibila varsare de sange.

Ucraina s-a confruntat luni cu o amenintare de secesiune in estul rusofon, unde activistii separatisti au proclamat o ‘republica populara’ la Donetk si au cerut alipirea la Rusia, ceea ce, potrivit autoritatilor ucrainene, face parte dintr-un plan de ‘dezmembrare’ a tarii, potrivit AFP.

Sursa foto: cbsnews.com