Opozitia din Siria ameninta ca nu va participa la Geneva II, daca ONU nu-si retrage invitatia adresata Iranului

Coalitia Nationala Siriana (opozitia) a anuntat in noaptea de duminica spre luni, intr-un mesaj postat pe Twitter, ca isi va retrage participarea la Geneva II, daca secretarul general al ONU Ban Ki-moon nu-si retrage invitatia adresata Iranului, relateaza AFP.

“Coalitia Siriana anunta ca-si va retrage participarea la Geneva II, daca Ban Ki-moon nu-si va retrage invitatia adresata Iranului” sa participe la Conferinta de pace privind procesul tranzitiei politice in Siria, afirma Louay Safi, un purtator de cuvant, in mesajul postat pe Twitter.

Cu putin timp mai inainte, Ban Ki-moon a anuntat ca a lansat aceasta invitatie la finalul unor negocieri intense cu seful diplomatiei iraniene Mohammad Javad Zarif.

Iranul, principalul aliat regional al Damascului, s-a angajat sa joace “un rol pozitiv” cu scopul de a pune capat conflictului sirian, a precizat Ban Ki-moon. In cazul in care totul se va desfasura asa cum s-a prevazut, toate tarile-cheie legate de conflict urmeaza sa fie prezente miercuri la Montreux, in Elvetia, la deschiderea conferintei.

In plus, negocierile intre Guvernul presedintelui Bashar al-Assad si opozitie, care a acceptat sambata, la Istanbul, sa participe, dupa saptamani de amanari si presiuni occidentale si arabe, urmeaza sa inceapa vineri, la Geneva.

Statele Unite si puterile occidentale s-au opus participarii Iranului, atat timp cat Teheranul nu va accepta un comunicat adoptat la Geneva pe 30 iunie 2012, care indeamna la formarea unui guvern de tranzitie in Siria. Conditia a fost reiterata duminica seara de catre Washington.

Obiectivele celor doua tabere par, totusi, ireconciliabile, opozitia insistand ca singurul sau scop este sa se debaraseze de al-Assad. Insa regimul a repetat in numeroase randuri ca nu intentioneaza sa “predea puterea numanui” la Geneva II.

Cele doua parti vor veni cu obiective diametral opuse la aceasta intalnire diplomatica, lansata la initiativa Statelor Unite si Rusiei, in vederea gasirii unei solutii politice la acest conflict armat care s-a soldat cu peste 130.000 de morti in aproape trei ani.