OPREA cere prefectului din Covasna sanctiuni in cazul refuzului de a se arbora drapelul Romaniei la Sf.Gheorghe

Vicepremierul GABRIEL OPREA, ministru al Afacerilor Interne, a cerut marti prefectului judetului Covasna sa ia toate masurile legale la Primaria din Sfantu Gheorghe pentru a sanctiona, conform legii, refuzul de a arbora drapelul Romaniei, la solicitarea membrilor Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi, dar si pentru a permite derularea acestui demers.

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, apreciaza ca intolerabila situatia care s-a creat la Primaria Municipiului Sfantu Gheorghe, unde s-a refuzat arborarea drapelului Romaniei, se arata intr-un comunicat al MAI.

“In calitate de viceprim-ministru pentru securitate nationala si de ministru al Afacerilor Interne, solicit Primariei si Consiliului Local din Sfantu Gheorghe sa actioneze in litera si spiritul Constitutiei Romaniei si sa arboreze drapelul national pe toate institutiile publice locale. De asemenea, solicit Institutiei Prefectului sa verifice, prin prisma atributiilor ce-i revin, respectarea legilor statului roman de catre Primaria si Consiliul Local din Sfantu Gheorghe, inclusiv in privinta incidentului semnalat astazi in presa, cand veteranii romani nu au fost lasati sa arboreze drapelul national pe cladirea Primariei din localitate.

CITESTE SI: SFANTU GHEORGHE: Primaria a refuzat ARBORAREA DRAPELULUI de ZIUA ELIBERARII ORASULUI

Romania este un model de toleranta si de respectare a drepturilor minoritatilor, inclusiv, si mai ales in ceea ce priveste relatiile cu minoritatea maghiara. Tocmai din acest motiv privim cu maxima preocupare ceea ce se intampla la Sfantu Gheorghe si consideram ca refuzul oricarui ales local de a arbora drapelul national pe institutia pe care o conduce reprezinta o provocare nejustificata la adresa tuturor cetatenilor romani, indiferent de etnie”, considera Gabriel Oprea, potrivit comunicatului.

Ministrul Oprea arata ca primariile si Consiliile locale sunt institutii ale Romaniei, iar cei care le conduc trebuie sa respecte litera si spiritul Constitutiei acestei tari.

“In Romania, respectarea simbolurilor nationale nu este optionala si nu poate fi conditionata nici de componenta etnica a unei comunitati si nici de bunul plac al unor alesi locali. Potrivit Constitutiei, Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil si asa trebuie sa ramana”, a subliniat viceprim-ministrul pentru securitate nationala.

Actiunea veteranilor de razboi din Armata Romaniei este o activitate desfasurata in contextul in care Guvernul a declarat 2015 ca fiind Anul Veteranilor de Razboi, prin Hotararea de Guvern numarul 164/2015, mentioneaza comunicatul MAI.

La Sfantu Gheorghe s-au sarbatorit marti 71 de ani de la eliberarea orasului de sub ocupatie fascisto-hortysta, aniversarea fiind marcata printr-o ceremonie militara si religioasa in fata Primariei municipiului, pe turla careia ostasii Armatei Romane au arborat pe 8 septembrie 1944 drapelul tricolor ca simbol al libertatii.

CITESTE SI: 26 IUNIE – ZIUA DRAPELULUI NATIONAL

Deschiderea festivitatii a fost marcata de sosirea ‘Stafetei veteranilor’, constituita din militari din grupul Invictus Romania, din reprezentanti ai Unitatii Militare 01048 Sfantu Gheorghe, ai institutiilor publice apartinand MAI, MApN si voluntari, care a fost primita cu onoruri militare.

Drapelul national al Romaniei, pe care alergatorii l-au purtat cu ei de la Bucuresti la Sfantu Gheorghe, a fost inmanat veteranului de razboi Mircea Craciun, in varsta de 93 de ani, din Intorsura Buzaului, pentru a fi arborat pe turla Primariei. Arborarea drapelului nu a fost posibila, conducerea Primariei invocand ca lucrarile de reabilitare a cladirii inca nu s-au finalizat.

 Sursa foto agerpres