OPREA: Pana acum, de patru ori mai putine INCIDENTE ELECTORALE comparativ cu 2009

Ministrul de Interne, GABRIEL OPREA, a declarat miercuri ca dupa doua saptamani de campanie electorala au fost sesizate de patru ori mai putine INCIDENTE in comparatie cu campania din anul 2009.

“Din analiza situatiei, este evident ca INCIDENTELE sesizate sunt mult mai putine decat precedentele CAMPANII ELECTORALE. Daca ne raportam la scrutinul din 2009 pentru alegerea presedintelui Romaniei, in aceste doua saptamani de campanie numarul INCIDENTELOR a fost de patru ori mai mic, adica in 2009 la jumatatea campaniei electorale aveam inregistrate 429 de INCIDENTE, in prezent sunt sesizate numai 99 de evenimente electorale”, a spus OPREA, la videoconferinta cu prefectii.

Citeste si: MEMBRI PNL AGRESATI CU PIETRE SI OUA IN ORASUL PASTORIT DE SOTUL GABRIELEI FIREA

Ministrul a precizat ca dintre aceste INCIDENTE cele mai multe au fost sesizari din oficiu ale Politiei, iar in urma cu cinci ani cele mai multe veneau din partea partidelor politice.

In acest context, GABRIEL OPREA a spus ca au fost aplicate in aceste saptamani 44 de sanctiuni contraventionale in valoare totala de 29.700 lei. “Peste 60 % din INCIDENTE s-au referit la afisajul electoral, respectiv distrugerea, deteriorarea, murdarirea afiselor sau postarea acestora in alte locuri decat cele autorizate”, a spus el.

Potrivit ministrului de interne, au fost semnalate 25 de fapte cu caracter penal, de trei ori mai putine fata de campania din 2009, cand au fost inregistrate 77. In urma investigatiilor efectuate pana in prezent, 10 persoane sunt cercetate fara a fi fost necesara retinerea sau arestarea acestora.

GABRIEL OPREA a adaugat ca pentru a se mentine in continuare parametrii de legalitate in timpul desfasurarii campaniei electorale, la nivelul MAI au fost mobilizate 30.000 de persoane in toata tara.

Citeste si: ACL ARAD: POLITIA MUSAMALIZEAZA UN ACCIDENT IN CARE UN LIDER PDL A FOST RANIT DE O MASINA A PSD

Astfel, dispozitivul de ordine publica implicat in misiuni este format din 17.000 de politisti, circa 10.000 de jandarmi si peste 3.800 de politisti de frontiera. Numarul fortelor va creste pana la 50.000 de angajati ai MAI in ziua votului, sau cand situatia operativa va impune mobilizare suplimentara.