OPREA: Peste 36.000 DE POLITISTI, JANDARMI, VAMESI si POMPIERI vor fi in teren de 1 MAI

Ministrul Afacerilor Interne, GABRIEL OPREA, a anuntat ca “pentru asigurarea unui climat general de siguranta”, incepand de joi si pana duminica, peste 36.000 de politisti, jandarmi, politisti de frontiera si pompieri vor fi in serviciu, desfasurand misiuni specifice ocazionate de aceasta perioada.

“Dispozitivul este similar celui pe care l-am mobilizat si de Pasti, cand, asa cum stiti, nu au fost inregistrate incidente grave, menite sa afecteze climatul de normalitate si siguranta publica. Vom avea in teren 23.500 de politisti, 5.400 de jandarmi, 4.100 de pompieri si 3.500 de politisti de frontiera”, a precizat GABRIEL OPREA, joi, intr-o videoconferinta cu prefectii si sefii structurilor teritoriale ale MAI.

CITESTE SI:  PROGRAMUL PUNCTELOR ENEL din Bucuresti, Ilfov si Giurgiu in MINIVACANTA de 1 MAI 

El a spus ca, in contextul zilei de 1 Mai si al Zilei Nationale a Tineretului, in toata tara sunt preconizate manifestari publice si numeroase activitati cultural-artistice, cu participarea unui numar mare de persoane. “Anul trecut, spre exemplu, pe litoral si-au petrecut minivacanta de 1 Mai peste 50.000 de turisti. Si, pentru ca vremea se anunta in general frumoasa, probabil ca si anul acesta vor fi foarte multi. Pentru a gestiona cat mai bine aceasta perioada, din punct de vedere al ordinii publice si al sigurantei cetatenilor, am adoptat din timp un plan comun de masuri pentru toate structurile Ministerului Afacerilor Interne”, a spus vicepremierul GABRIEL OPREA.

In context, OPREA a declarat ca o importanta aparte va fi acordata actiunilor de prevenire si de combatere a criminalitatii stradale si a infractiunilor grave, precum si a celor savarsite cu violenta, ce apar pe fondul consumului de alcool. “Peste 9.700 de politisti vor actiona suplimentar fata de dispozitivul zilnic, pentru asigurarea unui climat corespunzator de ordine si siguranta publica. Efectivele vor fi concentrate in statiunile turistice, dar si in zonele de agrement sau in perimetrele manifestarilor publice”, a afirmat GABRIEL OPREA.

CITESTE SI:  CUM VA FI VREMEA de 1 MAI

Potrivit acestuia, la nivelul Jandarmeriei Romane, principala misiune este asigurarea ordinii publice la cele peste 220 de manifestari publice care sunt anuntate a se desfasura in aceasta perioada, iar, de vineri, 5.400 de jandarmi vor actiona zilnic, in medie, pentru descurajarea faptelor de natura antisociala, precum si pentru solutionarea operativa a tuturor solicitarilor cetatenilor. “Pentru ca ne asteptam la un numar mare de turisti si in statiunile de munte, am dispus suplimentarea efectivelor de jandarmi, ajungand la un numar de 250 de jandarmi, special pregatiti pentru interventii montane care presupun salvarea si evacuarea turistilor aflati in situatii de risc”, a declarat ministrul Afacerilor Interne.

GABRIEL OPREA a spus ca, inca de joi seara, multi romani vor pleca la drum catre destinatiile de vacanta din strainatate, in special din Bulgaria si Ungaria, iar pentru acesti turisti a dispus conducerii Inspectoratului General al Politiei de Frontiera Romane sa ia “toate masurile necesare astfel incat timpul de asteptare la punctele de trecere a frontierei sa fie cat mai scurt”.

 CITESTE SI: PLAJELE VADU SI CORBU – restrictii de acces incepand cu 1 Mai 

“Masurile dispuse au vizat suplimentarea personalului la punctele de trecere a frontierei si redimensionarea numarului de artere de control in functie de valorile de tranzit. Conform planului de actiune comun, 3.500 de politisti de frontiera vor fi la datorie in aceste zile in misiuni de prevenire si de combatere a actelor ilegale transfrontaliere”, a precizat vicepremierul GABRIEL OPREA.

GABRIEL OPREA a relevat ca peste 4.100 de pompieri sunt pregatiti sa intervina, in orice moment, cu 1.100 de autospeciale, pentru inlaturarea oricaror situatii de pericol, inclusiv stingerea de incendii sau descarcerare. Pentru a asigura interventiile medicale de urgenta, in intreaga tara vor fi disponibile 285 de echipaje SMURD si 745 de echipaje de ambulanta. “In sprijinul acestora, vor putea interveni 14 elicoptere ale ministerului nostru, care vor asigura misiunile aero-medicale”, a spus vicepremierul.

GABRIEL OPREA a anuntat ca a dispus si constituirea unei rezerve de interventie. “Vreau sa-i asigur pe romani ca suntem bine pregatiti si in masura sa pastram un climat general de liniste si de siguranta. Avem in teren un numar mare de forte si mijloace de interventie pentru a face fata oricarei probleme, iar, daca situatia o va impune, acestea pot fi suplimentate. Am dispus, in acest sens, constituirea unei rezerve de interventie de 7.700 de angajati de la toate armele Ministerului Afacerilor Interne”, a mai spus GABRIEL OPREA.

CITESTE SI: MINIVACANTA 1 MAI: CFR Calatori suplimenteaza numarul TRENURILOR spre LITORAL 

Sursa foto: realitatea.net