Se schimba ora! Duminica, 27 octombrie, trecem la ora de iarna!

Duminica trecem la ora de iarna, o veste buna pentru somnorosi. Astfel, in dimineata zilei de duminica, 27 octombrie, Romania va trece de la ora de vara la ora legala oficiala standard, cunoscuta si ca “ora de iarna”. Ceasurile vor fi date cu o ora inapoi, adica ora 04:00 va deveni ora 03:00.

Somnorosii vor avea parte de cea mai lunga noapte din an. Ora de iarna este de fapt ora oficiala a Romaniei, trecerea la aceasta ora se face in ultima duminica din octombrie, conform reglementarii din directiva europeana din 2001.

Schimbarea orei se face de doua ori pe an, in ultima duminica din martie si in ultima duminica din luna octombrie.

Cel mai rau va fi pentru cei care calatoresc cu trenul, drumul prelungindu-se cu o ora. Trenurile aflate in circulatie la schimbarea orei vor stationa o ora in statiile din parcurs.

Celebrul om de stiinta Benjamin Franklin a fost primul care s-a gandit la ora de vara, in anul 1784. Acesta a scris un eseu, “Economical Project”, in care a formulat cateva idei pentru economisirea uleiului folosit la lampile de iluminat, una din ele fiind introducerea unei perioade de timp pe parcursul verii, potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu din Bucuresti.

Ideea lui Franklin a fost preluata de William Willett, un constructor britanic, care a propus in 1907 sa se adauge 20 de minute in fiecare duminica din aprilile pentru a profita de lumina soarelui. Aceste minute urmau a fi scazute in duminicile lunii septembrie.

Primii care au introdus ora de vara au fost germanii, incepand cu anul 1916 (intre 30 aprilie – 1 octombrie), scrie Observatorul Astronomic. Au urmat britanicii, care au introdus ora de vara tot in 1916 (21 mai – 16 octombrie). Au urmat Belgia, Denemarca, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia si Tasmania. Abia in 1966, SUA a introdus ora de vara in toate statele sale, precum si alte 70 de tari din lume.