ORA DE IARNA 2016: CAND SE SCHIMBA ORA si CUM NE ESTE AFECTAT ORGANISMUL

ORA DE IARNA 2016. Ora de iarna se aplica in fiecare an, in ultima noapte de sambata spre duminica din luna octombrie. In anul 2016, trecerea la ORA de IARNA va avea loc in noaptea dintre 29 si 30 octombrie.

ORA DE IARNA 2016. Cand SE SCHIMBA ORA

Asadar, trecerea la ORA de IARNA se face in noaptea dintre 29 octombrie si 30 octombrie 2016 (ultima duminica din luna octombrie), schimbarea orei facandu-se astfel incat ora 4:00 a diminetii de 29 octombrie 2016 devine ora 3:00. In fiecare primavara, mai precis in ultima noapte de sambata spre duminica a lunii martie, trecem la ora de vara. In acest fel, se foloseste lumina naturala pentru o perioada ceva mai lunga de timp, pe parcursul unei zile. In schimb, odata cu instalarea toamnei, in ultima noapte de sambata spre duminica a lunii octombrie, se revine la ora normala.

CITESTE SI: ORA DE IARNA 2016: CE SE INTAMPLA CU MERSUL TRENURILOR CFR CALATORI

ORA DE IARNA 2016: Cand SE SCHIMBA ORA

In tara noastra, acest sistem a fost instaurat in 1932. Pe atunci, ora se schimba in prima duminica a lunii aprilie respectiv in prima duminica a lunii octombrie. Aceasta practica a ramas valabila pana in 1943, cand legea trecerii la ora de vara nu a fost in vigoare. De abia dupa 36 de ani, in 1979, s-a revenit la acest procedeu.

ORA DE IARNA 2016: Cum ne afecteaza

Schimbarea orei, fie ea de vara sau de iarna, are, de cele mai multe ori, repercusiuni asupra psihicului si sanatatii populatiei care are nevoie de o anumita perioada de acomodare. Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic si odata cu el pot surveni si dereglari hormonale, mai ales in ceea ce priveste melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.

Sursa foto: adevarul