Ora de iarnă 2021. La noapte nu uitați să vă potriviți ceasurile

Ora de iarnă 2021. România va trece la ora de iarnă în noaptea de 30 spre 31 octombrie, când ora 04.00 va deveni ora 03.00. 2021 ar putea fi ultimul an în care noi românii vom da ceasul înapoi. Comisia Europeană a cerut renunțarea la acest obicei, dar România n-a luat încă o decizie în acest sens. Oficialii europeni au solicitat renunțarea la trecerea la ora de iarnă începând cu anul viitor, 2022.

Parlamentul European a votat, la 26 martie 2019, renunţarea la schimbarea orei de două ori pe an, începând cu 2021. Fiecare stat membru urma să decidă pe ce oră va rămâne – ora standard sau ora de vară. Statele membre care decid să menţină permanent ora de vară trebuiau să efectueze ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a anului 2021. Cele care preferau să rămână la ora standard urmau să schimbe ora pentru ultima dată în ultima duminică din luna octombrie 2021. Era prevăzută, însă, şi posibilitatea unei amânări de 12 luni.

Trecerea la ora de iarnă poate afecta serios organismul, susțin medicii, care mai precizează că vârstnicii și copiii pot resimți cel mai puternic această schimbare. Adaptarea completă la noul program se va produce în două săptămâni iar pentru a trece mai ușor la noul ritm, este bine să fie redus consumul de stimulente, cum sunt cafeaua, ceaiul negru și orice fel de energizante.

Printre probleme se evidențiază insomnia, starea de oboseală, durerea de cap, dar și anxietatea. La anumite persoane creşte riscul de infarct cu 5-10 la sută, timp de trei zile după schimbarea orei. De altfel, se majorează riscul suicidar timp de două săptămâni de la modificarea orei.

„Riscurile mai mari există la persoanele cu boli cronice. Acestea sunt și la depresivi, dar şi la persoanele în vârstă care sunt şi singure. Toate aceste categorii suportă mai greu trecerea la ora de iarnă pentru că preferă să rămână în situaţii cunoscute.

Aici îndeplinirea sarcinilor zilnice devine un automatism. Această schimbare de oră vine aproape simultan cu frigul, lumina difuză sau culorile terne. Întâmpinaţi de toţi aceşti stimuli indivizii devin trişti, lipsiţi de vitalitate sau irascibili. În plus, se confruntă cu insomnie, cefalee sau vertij, dar şi cu modificarea apetitului. Nu în ultimul rând, persoanele respective dau dovadă de o capacitate mai mică de concentrare”, a declarat Keren Rosner, un psiholog renumit.

Sursa foto: BBC