ORA DE RELIGE: Consiliul Consultativ al Cultelor cere interventia Parlamentului

Consiliul Consultativ al Cultelor propune Parlamentului Romaniei sa ia in calcul o noua forma a articolului din Legea Educatiei privind inscrierea elevilor la ora de religie. 

“Consiliul Consultativ al Cultelor din Romania solicita Parlamentului Romaniei ca, in adoptarea prevederilor legale care urmeaza sa puna in aplicare Decizia Curtii Constitutionale nr. 669/2014 si sa completeze art. 18 alin. 2 teza I din Legea nr. 1/2011 a educatiei nationale, sa aiba in vedere si urmatoarea propunere: (…) Inscrierea sau reinscrierea elevului pentru a frecventa ora de Religie se face prin cerere scrisa a elevului major, a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor; schimbarea acestei optiuni sau retragerea se face tot prin cerere scrisa a elevului major, a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor”, se arata intr-un comunicat al Patriarhiei Romane.

Potrivit sursei citate, prin aceasta formulare va fi respectata decizia Curtii Constitutionale si va fi facilitata si inscrierea pentru participarea elevilor la ora de Religie, deoarece “participarea elevului la ora de Religie se face in urma exprimarii dorintei persoanei indreptatite legal, conform libertatii de constiinta; se tine cont de caracterul de disciplina aflata in trunchiul comun al orei de Religie; pentru parinti, se evita obstacolele birocratice si umilitoare, precum reinscrierea anuala sau pe cicluri de invatamant; in plan administrativ, scolile nu mai trebuie sa gestioneze, anual sau pe cicluri de invatamant, aproape două milioane de cereri de inscriere”.

Consiliul Consultativ al Cultelor din Romania este o organizatie de natura etica, sociala, autonoma, apolitica, non-guvernamentala, fara personalitate juridica si non-profit formata din Biserica Ortodoxa Romana, Episcopia Ortodoxa Sarba de Timisoara, Biserica Romano-Catolica, Biserica Romană Unita cu Roma, Greco-Catolica, Arhiepiscopia Bisericii Armene, Biserica Ortodoxa Rusa de Rit Vechi din Romania, Biserica Reformata din Romania, Biserica Evanghelica C.A. din Romania, Biserica Evanghelica Lutherana din Romania, Biserica Unitariana din Transilvania, Biserica Crestina după Evanghelie din Romania — Uniunea Bisericilor Crestine dupa Evanghelie din Romania, Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania — Cultul mozaic si Cultul Musulman din Romania.

Sursa foto www.mediafax.ro