ORA DE VARA 2015: EFECTELE TRECERII LA ORA DE VARA

ORA DE VARA 2015: Duminica 29 martie trecem la ORA DE VARA, astfel ca ceasurile vor fi date inainte cu o ora, iar ora 3 va deveni ora 4.

ORA DE VARA 2015. Ziua de 29 martie va fi, oficial, cea mai scurta zi din an. Dupa ce ceasurile vor fi date inainte cu o ora, diferenta dintre ora oficiala a Romaniei si Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore. Concret, in noapte de sambata spre duminica, ceasul se va da cu o ora inainte, astfel ca ora 03.00 va deveni ora 04.00. Perturbarile produse de SCHIMBAREA OREI pot fi nefaste pentru sanatate si pot tulbura nu doar somnul, ci pofta de mancare, capacitatea de munca, concentrarea si starile de dispozitie. 

ORA DE VARA 2015. Printre primele efecte negative ale trecerii la ORA DE VARA se numara modificarea tiparelor de somn care afecteaza in mod direct ritmul cardiac. O echipa de cercetatori suedezi a descoperit ca rata infarcturilor in primele trei saptamani de dupa schimbarea OREI DE VARA creste cu un procent semnificant, fata de restul anului. Explicarea acestui efect a fost publicata in anul 2008 in „Jurnalul Medical New England” , lucrare ce sustine ca lipsa somnului elibereaza o cantitate crescuta a hormonilor de stres, ceea ce creste, exponential, inflamatia. Acest lucru duce la complicatii severe mai ales in cazul bolnavilor care sufera deja de boli cardiace.

ORA DE VARA 2015. Ritmul cardiac modificat poate sa provoace dureri cumplite de cap. Aceiasi hormoni ai stresului sunt de vina si pentru lipsa de concentrare, dispozitie schimbatoare si nivelul crescut al apetitului. Cand trecem la ORA DE VARA, organismul uman percepe schimbarea tiparelor de somn si a ritmului activitatii din timpul zile, iar ajustarea la noul program poate sa fie cu adevarat dureroasa. Daca multi dintre noi scapa usor, doar cu lipsa de concentrare sau indispozitie, altii sufera de migrene cumplite care pot dura de la cateva zile pana la cateva saptamani. Lipsa de concentrare se numara si ea printre efectele nedorite ale trecerii la ORA DE VARA. Si consecintele sunt de la cele mai inofensive pana la cele mai grave.

ORA DE VARA 2015. Asadar, un studiu publicat de Jurnalul de Psihologie Aplicata in anul 2012 arata ca eficienta la locul de munca scade vertiginos in prima zi de luni, de dupa trecerea la ORA DE VARA. Acest lucru a fost demonstrat de timpul petrecut de catre angajati facand cautari inutile pe internet. Mai grave sunt insa accidentele la locul de munca si accidentele de circulatie. In cazul primelor, ingrijoratoare este frecventa crescuta in prima saptamana de dupa schimbarea la ORA DE VARA, insa accidentele de circulatie, chiar daca nu sunt semnificativ mai dese sunt cu siguranta mai grave, numarul accidentelor fatale fiind ridicat, sustine Jurnalul de Psihologie Aplicata.

Sursa text si foto: jurnalul.ro