Ora de vară 2018. Când dăm ceasurile cu o oră înainte și cum vom fi afectați

Ora de vară 2018. În fiecare an, în ultima duminică a lunii martie, România trece la ora de vară. La ora de vară se va trece în noaptea de 24 spre 25 martie. Prin schimbarea orei de la ora de iarnă la ora de vară se înțelege faptul că ora 03.00 va deveni ora 04.00.

Românii vor trebui să îşi dea ora de la ceasuri înainte, sâmbătă spre duminică (25 martie) după ce ora 03:00 va deveni ora 04:00. Astfel se realizează trecerea la ora de vară. Din această cauză, ziua de 25 martie va avea doar 23 de ore, în loc de 24 de ore. Acest lucru înseamnă că în noaptea de sâmbătă spre duminică vom dormi mai puţin cu o oră.

Trecerea la ora de vară se face în fiecare an, în ultima duminică a lunii martie. Ceasurile se vor da înainte în acelaşi moment în toate ţările Uniunii Europene.

Ora de vară în România

Introdusă pentru prima dată în România în 1932, ora de vară a fost utilizată în fiecare an până în 1939, între prima duminică din aprilie (în 1932 a fost în 22 mai), ora 00:00, şi prima duminică din octombrie, ora 01:00. Între 1 aprilie 1940, ora 00:00, şi 2 noiembrie 1942, ora 03:00, ora de vară a fost în vigoare permanent în România. Însă, în 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată.

S-a revenit la ora de vară abia în 1979, fiind utilizată şi în prezent în România. În 1996, ţinând cont de avantajele decalării orarului cu o oră vara, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună. Astfel, din 1997, ora de vară începe în România în ultima duminică din martie şi se încheie în ultima duminică din octombrie, la fel ca în toate ţările europene.

Citește și: ORA PĂMÂNTULUI 2018. CINE VA ÎNCHIDE LUMINA SÂMBĂTĂ

La începutul lunii martie 2018, mai mulţi parlamentari români au dorit renunţarea la ora de vară. Deputatul PMP (Partidul Mișcarea Populară), Marius Paşcan, a iniţiat un proiect legislativ prin care propune renunţarea la ora de vară, motivând că aceasta are efecte negative asupra sănătăţii populaţiei şi că perturbă transportul feroviar şi aerian. „Introdusă în anul 1916, ca o necesitate impusă de condiţiile economice generate de Primul Război Mondial, ora de vară a avut drept scop crearea unei economii în privinţa consumului de energie electrică şi termică”, potrivit expunerii de motive.

Iniţiatorul precizează că studiile efectuate în ultima perioadă au relevat faptul că această modificare a orei legale nu generează economii din punct de vedere energetic şi provoacă un puternic disconfort asupra marii majorităţi a populaţiei, iar modificarea orei generează perturbări ale transportului feroviar şi aerian, spunea iniţiatorul, notează Mediafax.

Istoric ora de vară 

Un entomolog din Noua Zeelandă, George Vernon Hudson, a propus pentru prima dată ora de vară, în 1895. Mecanismul este folosit astăzi de 110 ţări din întreaga lume. În Europa, Islanda este singura ţară care nu foloseşte ora de vară. Rusia a început să aplice acest sistem din 1981, însă a renunţat după 20 de ani, pe motiv că nu vrea să streseze cetăţenii.

Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2.

România este plasată în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie şi martie (cea a lunilor de iarnă) este denumită “timpul legal român”. În urma modificării, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal GMT va fi de trei ore.  România va reveni la ora de iarnă în ultima duminică din luna octombrie.

Studiile au demonstrat că pe perioada de vară sunt mai puţine infracţiuni şi accidente rutiere, iar oamenii consumă mai puţină energie electrică. De asemenea, ţările cu mai multe ore de lumină naturală au locuitori mai fericiţi.

Cum ne afectează trecerea la ora de vară

Schimbarea orei aduce însă, pe termen scurt, o serie de modificări în organismul oamenilor. Medicii sunt de părere că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit. Totodată, pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.

Schimbarea orei, fie ea de vară sau de iarnă, are, de cele mai multe ori, repercusiuni asupra psihicului și sănătății populației care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare. Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și odată cu el pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.

Mai mult, studiile arată că în perioada imediat următoare trecerii la ora de vară au loc mai multe accidente rutiere decât în mod normal. Asta tocmai pentru că această schimbare favorizează apariția oboselii și a lipsei de atenție în cazul multor persoane. Iar dacă totuși te temi că ai putea avea probleme cu adaptarea la noua oră,  iată și câteva motive să își descrețești fruntea, dar și care să te ajute să îți întărești psihicul.

Parlamentul European nu elimină ora de vară și ora de iarnă

Parlamentul European nu elimină ora de vară, deși a votat, la data de 7 februarie, în favoarea introducerii aceluiași timp pe tot parcursului anului. Urmează ca membrii Consiliului European să evalueze în detaliu directiva privind trecerea la ora de vară și la cea de iarnă și, dacă este cazul, să propună revizuirea ei. Parlamentarii eruopenii au spus că vor ruga Comisia Europeană – care în trecut s-a opus acestei schimbări – să implementeze decizia.

Sursa foto: jurnalul