ORA DE VARA ne afecteaza pozitiv sau negativ?

ORA DE VARA 2014: Romania a trecut, azi-noapte, la ora de vara, insa aceasta schimbare poate avea efecte dintre cele mai nebanuite asupra corpului. Unele pot fi benefice, iar altele mai putin benefice, in special in primele zile de la trecerea la ora de vara. 

De precizat ca ziua de duminica, 30 martie, este cea mai scurta zi din an (doar 23 de ore) , ceasurile fiind date inainte cu o ora, astfel ca diferenta dintre ora oficiala a Romaniei si Timpul Universal (numit si GMT) este de trei ore. Pe perioada lunilor de vara, cand soarele rasare la ora 4.30 si apune la ora 20.00, s-a recurs la aceasta conventie, aplicata in Romania din anul 1979, pentru folosirea optima a luminii naturale si reducerea iluminatului artificial.

ORA DE VARA 2014: Din cauza efectelor nu prea placute asupra oamenilor, Rusia a decis, in toamna anului 2011, sa renunte la ora de vara. Presedintele Rusiei de la acea vreme, Dimitri Medvedev, a explicat ca schimbarea orei de doua ori pe an este un lucru nociv la adresa sanatatii oamenilor si provoaca stres. 

Medvedev spunea, atunci, ca “in fiecare toamna si primavara afurisim acest sistem”, adaugand: “Bioritmul nostru are de suferit. Suntem cu totii furiosi. Fie dormim prea mult si ajungem prea tarziu la munca, sau ne trezim prea devreme si nu stim ce sa facem cu timpul liber. Iar sarmanele vaci si alte animale nu pot pricepe de ce trebuie sa manance mai devreme sau mai tarziu, sau de ce trebuie mulse la o alta ora”.

Vezi aici care sunt efectele incredibile ale tigarii fumate la cafea

ORA DE VARA 2014: Rusia a sugerat pentru prima data eliminarea schimbarii orei in noiembrie 2009. Ca urmare a sugestiei lui Medvedev, tema a fost studiata de cercetatorii rusi. Astfel, un raport publicat de Academia Rusa de stiinte Medicale arata ca atunci cand ceasul se da inapoi sau inainte cu o ora, numarul de atacuri de cord se mareste de 1,5 ori, rata sinuciderilor creste cu 66%, iar serviciul de ambulanta este mult mai solicitat.

Academia sustine ca efectul are cel mai mare impact in randul tinerilor si oamenilor in varsta, care sufera de stres, tulburari ale somnului si de probleme cardiovasculare, imune si ale metabolismului. “Ora de vara nu deterioreaza doar sanatatea populatiei, ci rezulta si in pierderi economice ca urmare a faptului ca oamenii sunt nevoiti sa isi ia concediu medical si sa consume mai multe medicamente”, a explicat Dr. Tatiana Yakovleva, membru fruntas al partidului de guvernamant Rusia Unita.

Dar sa vedem concret care sunt efectele pozitive si negative ale schimbarii orei.

ORA DE VARA 2014: Printre efectele negative ale schimbarii orei, cea mai importanta este schimbarea ceasului biologic, care este puternic perturbat. Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii din SUA, se pare ca organismul uman se adapteaza mai greu la schimbarea orara. Cele mai afectate persoane sunt cele care obisnuiesc sa se trezeasca foarte devreme dimineata.

Un alt efect negativ ar fi acela ca creste riscul de infarct cu 10%. Trecerea la ora de vara ne afecteaza sanatatea inimii. Cercetatorii englezi scriu, intr-un articol publicat in New England Journal of Medicine, ca aceasta schimbare creste riscul de infarct miocardic, in special in saptamana de dupa schimbarea orei, scrie site-ul RTV.

ORA DE VARA 2014: De asemenea, rata sinuciderilor la barbati este mai mare. Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii din Australia, s-a observat un risc crescut de tentative de sinucidere in randul barbatilor timp de cateva saptamani dupa trecerea la noul orar.

La capitolul efecte pozitive, putem spune ca trecerea la ora de vara reduce consumul de energie electrica. Totodata, se spune ca ora de vara scade numarul accidentelor rutiere produse din cauza vizibilitatii reduse.

In Romania, ora de vara a fost introdusa pentru prima data in anul 1932. in 1979 Romania a semnat Conventia fusurilor orare iar in anul 1997, prin ordonanta guvernamentala, orarul de vara a fost corelat cu cel practicat in tarile UE.