ORA PAMANTULUI 2017: Sambata seara stingem LUMINA pentru a trage un semnal de alarma

ORA PAMANTULUI 2017. Pe 25 martie se intampla din nou: fix la 20.30, ora Romaniei, va incepe ORA PAMANTULUI. In scopul transmiterii unui semnal pentru protejarea climei, oamenii din intreaga lume vor stinge luminile timp de ora, pentru a zecea oara de la lansarea acestei initiative, iar in mod ideal vor fi deconectate si toate aparatele electronice. In mod ipotetic, daca acest lucru s-ar intampla in toate gospodariile romanilor, in acest interval de numai o ora s-ar putea economisi conform estimarilor 1,4 milioane de kilowati-ora de energie, ceea ce corespunde cu circa 400 de tone de emisii CO2.

ORA PAMANTULUI 2017. Cantitatea de energie pe care gospodariile romanilor ar putea sa o economiseasca in timpul OREI PAMANTULUI ar fi suficienta, de exemplu, pentru a asigura consumul de electricitate al unui spital regional timp de un an intreg sau pentru functionarea iluminatului public intr-un oras cu 300.000 locuitori timp de trei luni ori pentru a tine aprins permanent un singur bec economic LED  timp de 32 de mii de ani.

ORA PAMANTULUI 2017. ORA PAMANTULUI este un gest simbolic prin care fiecare dintre noi trebuie sa constientizeze ce rol important avem in protejarea mediului. Sunt lucruri pe care le putem influenta in mod semnificativ prin schimbarea comportamentului nostru, folosind energia in mod eficient”, a declarat Dan Morari, directorul general al E.ON Energie Romania. Un bec clasic de 100 KWh consuma anual 100 W, dar din aceasta cantitate doar 6% este transformata in lumina, restul de 94% se pierde! De aceea, este de preferat sa trecem de la aceasta varianta ineficienta la iluminatul inteligent cu LED-uri care consuma doar 20% din energia pe care o foloseste un bec clasic.

ORA PAMANTULUI 2017. La 10 ani de la prima ediție Earth Hour, ce a avut loc la Sydney, cea mai mare mișcare de mediu din istorie, inițiată de WWF, este gata să unească din nou milioane de oameni din întreaga lume. Intervalul orar rămâne același, 20:30 – 21:30, timp în care oameni și construcții emblematice vor stinge lumina, gest-simbol în lupta împotriva schmbărilor climatice. Într-o perioadă în care umanitatea modelează schimbările de pe Pământ – perioadă denumită de cercetatori Antropocen – nu mai este nicio îndoială că rolul fiecăruia este extrem de important pentru a crea lumea de mâine.

Dăruiește naturii energia ta!

ORA PAMANTULUI 2017. Anul acesta mesajul și îndemnul WWF pentru comunitatea Earth Hour din România este „Dăruiește naturii energia ta”. Îi invităm pe români să stingă luminile în case și să petreacă o oră în aer liber, fie la o tură cu bicicleta sau o simplă plimbare simbolică prin oraș, împreună cu prietenii, vecinii, familia, colegii. În loc să consume energie acasă, să dăruiască propria energie, să o investească pentru a proteja natura.

ORA PAMANTULUI 2017. De 10 ani Earth Hour mobilizează milioane de oameni ca să atragă atenția asupra impactului pe care noi oamenii îl avem asupra mediului. Am reușit să creăm o mișcare globală la care anual participă peste 1,5 miliarde de oameni, însă n-am reușit încă să generăm acel impact dincolo de Ora Pământului. Degradarea ecosistemelor se întâmplă într-un ritm din ce în ce mai accelerat, iar procesul poate fi oprit doar printr-o schimbare radicală a tendințelor de consum și de comportament din partea oamenilor și mult mai puțin prin intervenții de la nivel înalt, prin reguli și legi noi.

ORA PAMANTULUI 2017. Românii sting lumina de peste 7 ani și se vede clar o schimbare de comportament în ultimii ani. Au deveit mult mai conștienți de valorile naturale din jur, de pericolele la adresa lor și nu ezită să devină activi de fiecare dată când e nevoie de implicarea lor. Dacă reușim să transformăm acest interes dintr-unul reactiv, într-o atitudine proactivă, cu toții vom avea de câștigat, a declarat Magor Csibi, Director WWF România.

ORA PAMANTULUI 2017. În București WWF organizează un eveniment în Parcul Izvor, în zona alveolei dinspre Bd. Națiunile Unite, sâmbătă, pe 25 martie 2017, începând cu ora 17:00. Vor avea loc activități pentru copii prin care aceștia pot învăța despre natură. Cu mic, cu mare, toată lumea este invitată să răspundă întrebării: Ce voi face eu anul acesta pentru a proteja natura?

ORA PAMANTULUI 2017. Pentru că dorim să promovam mijloacele de deplasare prietenoase cu natura și benefice pentru organism, de la ora 20.30, până la 21:30, bucureștenii pot alege o tură cu bicicleta alături de Adevărații VeloPrieteni pe traseul: Parc Izvor (alveola Națiunile Unite) – str. B.P. Hașdeu – Splaiul Independenței – Știrbei Vodă – Berzei – Calea Griviței – Dacia – Romană – Universitate – Unirii – Splaiul Independenței – Națiunile Unite – Izvor. Cei fără biciclete sunt invitați să danseze alături de Swing Dance Society București, tot  de la 20:30, până la 21:30.

 Earth Hour zi de zi

ORA PAMANTULUI 2017. Earth Hour este momentul în care ne putem hotărî să reciclăm, să mergem mai mult pe jos sau cu bicicleta, să facem dușuri mai scurte, să trecem la sursele regenerabile de energie sau să ne schimbăm obiceiurile de consum, bazat mai mult pe nevoi decât pe dorințe create artificial prin trucuri de marketing și acordând mai mult loc în coșurile noastre de cumpărături produselor responsabile – tradiționale, ecologice sau certificate FSC, ce atestă proveniența din păduri gestionate responsabil. Din 2011, Earth Hour a intrat în etapa Mai mult decât o oră pentru planetă (Beyond the Hour), în care oamenii de pretutindeni sunt îndemnați nu numai să stingă lumina pentru o oră, ci să se angajeze în acțiuni de mediu în fiecare zi și să-și schimbe comportamentul pentru a avea un impact mai mic asupra naturii.

Bârlad

Între orele 20:30 – 21:30 Observatorul Astronomic al Muzeului Vasile Pârvan va organiza observații astronomice în stradă, în zona parcului “Victor Ion Popa” (la strada principală).

Mai multe detalii: www.facebook.com/astrobarlad/

Brașov

Între 20:30 și 21:30 va fi oprit iluminatul public în tot centrul istoric, zona clădirii Primăriei Brașov și a Poștei, zona Rectoratului, Piața Sfatului, Piața Enescu, Parcul Titulescu, precum și pe următoarele străzi: Mureșenilor, Republicii, Eroilor, Nicolae Iorga, Mihail Sadoveanu, Sfântul Ioan, Michael Weiss, Postăvarului, Politehnicii și Diaconu Coresi.

Constanța

Mare Nostrum organizează activități în Parcul Tăbăcăriei, începând cu ora 20:30:

Mai multe detalii: www.facebook.com/ongmarenostrum/photos/gm.1677787382236977/1456696897695783/?type=3&theater

Oradea

Rotaract Club Oradea organizează activități începând cu ora 19:30: aranjarea gulguțelor în Piața Unirii, stingerea parţială a luminilor din centrul oraşului începând cu ora 20:30, stingerea luminilor exterioare şi de iluminat ambiental în Piata Unirii timp de 1 oră; animații, momente artistice live ale elevilor de la Liceul de Artă, moment muzical – cântece de munte, asigurat de Comunitatea Scoutiștilor Orionini, jonglerii cu foc.

Mai multe detalii: www.facebook.com/events/1487223381298130/

Roman

Pe 25 martie, începând cu ora 2015  se va organiza un tur ciclistic pe următorul traseu: Piaţa Roman-Vodă (lângă Primărie) – Bdul. Roman-Muşat către hotel – str. Bogdan Dragoş – Abator – Bdul. Republicii – str. Primăverii – str. Ion Nanu – Str. Mihai Viteazul – str. Eternităţii – Bdul. Republicii – Str. Ştefan cel Mare – str. Dobrogeanu Gherea – Bdul. Roman Muşat – Piaţa Roman-Vodă (la statuie). După încheierea turului ciclistic, în faţa statuii lui Roman Muşat participanţii vor aprinde candele ce vor contura simbolul campaniei Earth Hour. Tot în intervalul orar 20:30-21:30 se va întrerupe iluminatul public pe Bulevardul Roman Muşat (de la Hotel Roman Plaza până la Giratoriul Florilor), iar pe toată durata nopţii dintre 25 şi 26 martie 2017 se va întrerupe şi iluminatul ornamental al clădirilor aparţinând administraţiei publice locale.

Sighișoara

Vineri, 24 martie 2017, între orele 10.00 și 13.00, elevii unităților de învățământ vor desfășura activități de ecologizare în zona școlilor, iar angajații Municipiului Sighișoara și ai Muzeului de Istorie Sighișoara vor ecologiza zona Cetății, acțiune la care sunt invitați să participe și cetățenii.

Sâmbătă, 25 martie 2017, sighişorenii sunt invitați la ora 20.00 în Piaţa Cetăţii unde Fanfara Sighișoara va susține un recital, apoi participanții sunt invitați să formeze un lanţ uman în jurul Bisericii Mănăstirii de unde vor porni într-un marş pe străduțele vechii Cetăţi Medievale.

Sursa text si foto: ora-pamantului.ro