Oraşul Bangkok se scufundă încet dar sigur? 8 orașe ale lumii care vor dispărea de pe fața Pământului până în anul 2100

Oraşul Bangkok, afectat de creşterea nivelului mării, eroziunea regiunilor costiere şi urbanizarea galopantă, se scufundă. Până-n 2030, metropola asiatică ar putea să fie acoperită parţial de apă.

Construit pe terenuri mlăştinoase la doar 1,5 metri deasupra nivelului mării, acest megalopolis cu peste 10 milioane de locuitori “se scufundă astăzi cu 1-2 centimetri pe an şi riscă să fie afectat de inundaţii foarte importante în viitorul apropiat”, a dezvăluit Tara Buakamsri, directorul filialei thailandeze a asociaţiei Greenpeace, într-un interviu acordat pentru AFP.

În timpul marilor inundaţii din 2011, peste o cincime din oraş a fost acoperit cu apă. Zonele periferice au fost deosebit de afectate, în timp ce cartierul de afaceri a fost scutit de un veritabil dezastru graţie unor diguri ridicate în mare grabă. Acest scenariu ar putea să se repete din ce în ce mai des: aproape 40%” din oraş ar putea fi inundat începând din 2030, potrivit previziunilor Băncii Mondiale, ai cărei specialişti consideră că Bangkok este unul dintre cele mai ameninţate oraşe din Asia, alături de Jakarta.

Bangkok, considerat “un oraş obez construit pe un schelet de copil”, potrivit unei expresii folosite de geologul Thanawat Jarupongsakul, este mai întâi victima propriei sale dezvoltări frenetice: greutatea blocurilor de tip zgârie-nori, care nu încetează să fie construite în acest oraş aflat într-o perpetuă transformare, contribuie la scufundarea progresivă a metropolei.

“Iar numeroasele canale care traversează capitala, denumită în trecut ‘Veneţia Orientului’, au dispărut în mare parte, fiind acoperite de o importantă reţea rutieră. Ele reprezentau totuşi un bun sistem de drenaj natural”, a declarat Suppakorn Chinvanno, expert în chestiuni climatice la Universitatea Chulalongkorn din Bangkok.

Pânza freatică este ameninţată

La fenomenul de scufundare a oraşului au contribuit şi din milioanele de metri cubi de apă ce au fost pompaţi în pânza freatică timp de multe decenii.

Utilizarea apelor subterane este de acum înainte reglementată, însă anumiţi oameni continuă să străpungă pânza freatică în mod ilegal. În ianuarie, Poliţia thailandeză a inspectat zeci de bordeluri, acuzate că “sifonează” apele subterane pentru a oferi “masaje cu săpun” clienţilor lor. Oraşul asiatic este şi o victimă a modificărilor climei, care au determinat o creştere a apei în Golful Thailandei cu 4 milimetri pe an, depăşind media mondială.

“Astăzi, oraşul este deja în mare parte sub nivelul mării”, a precizat Tara Buakamsri. Kilometrii de litoral care înconjoară capitala thailandeză sunt la rândul lor afectaţi de o eroziune importantă. “Acolo au fost amenajate numeroase ferme de creveţi, fapt care a accentuat fenomenul”, a subliniat Suppakorn Chinvanno.

8 orașe ale lumii care vor dispărea de pe fața Pământului până în anul 2100

În privinta supravietuirii pe planeta noastra Pamant, noi, oamenii, nu prea putem face foarte multe. Sigur, putem escalada cei mai inalti munti si ne putem scufunda in abisurile cele mai adanci ale oceanelor, insa acest lucru nu schimba faptul ca suntem, de fapt, foarte mici (comparativ cu Pamantul).

Catastrofele naturale cum sunt uraganele, inundatiile, tornadele, vulcanii etc ne afecteaza profund vietile si suntem destul de lipsiti de aparare impotriva lor.

Potrivit cercetătorilor, până în anul 2100 unele locuri vor dispărea complet de pe fața pământului, printre aceste numărându-se și cele enumerate mai sus, din cauza schimbărlor climatice, ale solului, nivelele mării, dezastrele naturale și problemele economice.

Acestea sunt cele 8 orașe care vor dispărea până în anul 2100, potrivit Top Tenz:

1. San Francisco, SUA

Conform cercetatorilor de la Universitatea din California, în 2086, în zona San Francisco, va fi un cutremur de magnitudine 7 sau mai multe puncte. San Francisco, este, de asemenea, una dintre cele mai rapide în schimbare-orașe din Statele Unite.

 Toate acestea fac parte din deplasarea costisitoare și periculoase punct de vedere geografic zonele de coastă interioare. Această tendință poate fi accelerată ca urmare a dezastrului devastator.

2. Veneția, Italia

Capitala Sf. Valentin, cel mai romantic oraș din lume – Veneția, cade deja în jur de milenii, dar în ultimul secol, viteza de coborâre a crescut în mod semnificativ. De-a lungul ultimilor 100 de ani de la Veneția a scăzut cu 24 de centimetri. Guvernul are planuri de a apăra orașul, cu scopul de ao ridica la nivelul mării. Cu toate acestea, indiferent dacă aceștia lucrează sau nu, nimeni nu știe.

Cu totii am auzit de Venetia, faima frumusetii orasului i-a dus vestea in intreaga lume. Orasul este vestit pentru canalele sale pline de apa ce strabat intreg orasul si pe care oamenii le strabat cu ajutorul mijloacelor de transport pe apa. Orasul practic se scufunda incet-incet, multe dintre cladirile acestuia suferind cu regularitate din cauza inundatiilor.

3. Detroit, SUA

Din anul 1950, populația din Detroit a scăzut cu o treime până la aproximativ 950.000 de oameni. Se presupune că populația orașului va scădea încet, dar constant, cel puțin până în 2030, rata șomajului în oraș va fi mai mare de 10%. Dacă aceste tendințe continuă, Detroit se va schimba dincolo de recunoașterea de 2100.

4. Ivanovo, Rusia

Ivanovo  este un oraș mic în partea centrală a Rusiei. Populația orașului acum se ridică la aproximativ 448 000 de persoane, însă această cifră este în continuă scădere. Raportul în favoarea celor din urmă pentru bărbați și femei, rata natalității este în scădere, iar rata mortalității este în creștere. Din moment ce Ivanovo nu are nici o industrie modernă, tinerii pleacă în alte orașe cu potențial dezvoltat.

5. Orașul Mexico, Mexic

Motivul – lipsa apei potabile si infundarea solului riscurile de capital Mexic fiind sub apă. Orașul Mexico  se află pe stratul acvifer, care este, de asemenea, principala sursă de apă potabilă.

Albia unui lac nu este o fundație potrivită pentru un oraș si acesta se scufundă in fiecare an cam 10 cm, ajungand ca in ultimii 40 ani sa se scufunde 10 metri.

6. Banjul, Gambia

Oraș situat pe coasta țării sale africane, principala ingrijorare  este că are legatură cu creșterea nivelului oceanului. Linia de coastă se erodeaza treptat, iar linia de plutire a oceanului este la doar 2 kilometri de singura autostradă care leaga orașul Banjul de restul orașelor și, prin urmare, de restul țării.

7. Napoli, Italia

Napoli este unul dintre cele mai vechi orase din istorie si multi oameni tot migreaza de sute de ani in acest oras.Orasul Napoli este unul dintre cele mai amenințate de o eventuală erupție a aceluiași vulcan care a transformat in cenusă Pompeii, Vezuviul. Amplasat si in apropierea supervulcanului Campi Flegrei, Napoli risca sa aiba parte de o soarta trista intr-un viitor nu foarte indepărtat, ținand cont de faptul că acest supervulcan dă semne de “trezire” deja de cativa ani.

Pentru moment, totusi, amenintarea nu este iminenta, iar Napoli se bucură și de protecția oferită de curenții de aer, care au tendinta să bată inspre nord-est.

8. Bangkok, Thailanda

La fel ca Venetia, orasul Bangkok se scufunda pe masura ce creste nivelul oceanelor. Orasul se foloseste de pesterile subterane pentru a se aproviziona cu apa potabila, insa, slabeste totodata si fundatia orasului.

Sursa traducere: dcnews.ro, howandwhy.ro