ORASUL-STATIUNE din Romania unde exista cele mai multe BISERICI

TARGU OCNA, oras statiune atestat documentar in jurul anului 1306, detine cateva recorduri la nivel national, printre care si acela de “gazda” pentru cele mai multe BISERICI raportat la numarul de locuitori.

Potrivit Agerpres, in TARGU OCNA sunt ridicate 27 de ASEZAMINTE RELIGIOASE la cei aproape 11.000 de locuitori, cele mai multe dintre BISERICI avand peste o suta de ani vechime.

Totodata, STATIUNEA TARGU OCNA este singura localitate din tara care are BISERICI situate la trei niveluri de altitudine: 21 de BISERICI la cota centrului orasului, una la 240 de metri adancime in mina de sare si alte cinci, la 560-600 metri altitudine, situate pe Muntele Magura si Varful Titirezu ce strajuiesc orasul.

Citeste si: PRIMA IMAGINE A LUI ISUS HRISTOS DESCOPERITA DE ARHEOLOGI. CUM ARATA MANTUITORUL? FOTO SI VIDEO

Cea mai veche din oras este BISERICA ce poarta hramul “Cuvioasa Paraschiva”, care, ulterior, a primit si denumirea de BISERICA DOMNEASCA, ce a fost construita in 1725 din barne.

Dar cea mai impozanta este BISERICA-CETATE “Buna Vestire”, inceputa in 1694 cu finantare facuta de marele logofat Ion Buhus si din partea unui targovet bogat din zona, Paval, care aveau, potrivit documentelor vremii, mai multe mori pe apa Slanicului, si finalizata in 1763 — dupa doua incercari de a o distruge din partea tatarilor in 1717 si, respectiv, turci in 1737 — de marele logofat Radu Racovita.  

Astazi, MANASTIREA este loc de pelerinaj pentru enoriasi, dar si pentru turisti la fel ca MANASTIREA “Magura Ocnei”, situata pe muntele cu acelasi nume, pe un varf de peste 600 metri inaltime.

Lacasul a fost mentionat, ca un schit, in 1665, devenit in 1757 metoc al Epitropiei generale a Caselor Spitalelor, fapt ce explica aparitia, in pomelnicul acestei “sihastrii”, ca prim ctitor al asezamantului monahal, a numelui “Constantin Racovita voievod”.

O alta atractie ecleziastica este BISERICA ortodoxa “Sfanta Varvara”, impresionanta atat prin arhitectura originala a acesteia, cat si prin pozitionarea sa intr-o imensa salina.

Citeste si: LACAS DE RUGACIUNE UNIC LA BERLIN: CRESTINI, EVREI SI MUSULMANI, SUB ACELASI ACOPERIS

BISERICA a fost amenajata la intrarea in “uzina de sanatate” in care se trateaza diverse afectiuni ale cailor respiratorii si care constituie un atractiv punct turistic unde se practica diverse sporturi precum volei, popice, baschet, tenis de masa si chiar minifotbal sau aeromodelism.

Sursa foto: moldovenii.md