Orban, suparat pe Ponta si Plumb: Mint la fel ca inainte de alegeri in privinta pensiilor

Prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban a declarat marti ca premierul Victor Ponta, ministrul Rovana Plumb si PSD ”mint” ca inainte de alegerile prezidentiale in privinta pensiilor, mentionand ca acestea nu sunt afectate de demersul de contestare la CC a Legii bugetului de stat pe 2015.

Orban a fost intrebat cum vede solicitarea ministrului Muncii, Rovana Plumb, de a fi retrasa sesizarea de neconstitutionalitate in privinta Legii bugetului de stat pe 2015.

”Victor Ponta, Rovana Plumb si PSD au mintit cu nerusinare parintii si bunicii nostri, cei care traiesc din pensie, ca daca Iohannis va castiga alegerile prezidentiale va taia pensiile. Vad ca nici dupa 16 noiembrie, Victor Ponta, Rovana Plumb si cu ceilalti pesedisti nu s-au dezbarat de acest obicei de a-i minti pe cetatenii romani. Nu va afectata nicio pensie, niciun salariu si nicio alta alocare bugetara de atacul nostru la Curtea Constitutionala. in cazul in care Curtea Constitutionala va declara neconstitutionala legea bugetului de stat, raspunderea este exclusiva a Guvernului si nu a noastra, care ne dorim ca legea bugetului de stat sa fie in conformitate cu prevederile Constitutiei si mai ales sa poata fi aplicata. Tocmai pentru a se asigura resursele financiare necesare, pentru a plati pensiile, salariile in sectorul public, subventiile si toate celelalte categorii de alocatii este necesar ca legea bugetului sa fie constitutionala, sa se intemeieze pe niste indicatori economici bugetari corecti, sa respecte legislatia in vigoare”, a declarat Orban.

Citeste si: PNL CONTESTA la Curtea Constitutionala LEGEA SECURITATII CIBERNETICE

El a precizat ca in mod contrar ”demagogiei electoraliste a PSD”, daca Legea bugetului va fi declarata neconstitutionala, ea poate fi pusa ”in acord cu Constitutia astfel incat sa nu fie afectate toate categoriile de cheltuieli la care face referire Rovana Plumb”.

Orban a fost intrebat daca a discutat cu deputatul PNL, Eugen Nicolaescu, care a propus un amendament adoptat la Legea bugetului, contestat apoi de liberali la Curtea Constututionala.

”in sesizarea noastra de neconstitutionalitate noi nu tinem cont de initiatorii amendamentelor, ci de obligativitatea respectarii Constitutiei si a principiului legalitatii in adoptarea legilor din Romania”, a mai spus liderul deputatilor PNL.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a transmis, marti, un nou apel catre liderii PNL si PDL sa retraga contestatia depusa la Curtea Constitutionala pentru proiectul de buget pe anul viitor, aratand din nou ca, in caz contrar, mai multe majorari de alocatii sociale pot fi intarziate.

Printre aceste majorari care pot fi intarziate, ministrul a enumerat cele legate de salariul minim, salariile din sanatate si educatie, alocatiile pentru anumite categorii de copii, pensia minima sociala, alocatia de hrana pentru copii si persoane adulte din sistemul de protectie speciala, indemnizatia persoanelor cu dizabilitati.

Plumb a aratat ca bugetul pe anul viitor este mai mare, si pentru luna ianuarie, decat cel din acest an, astfel ca, din cauza contestatiei, cheltuielile bugetare ar trebui acoperite de la 1 ianuarie in limita a 1/12 din bugetul pe 2014, insuficient pentru acordarea majorarilor.

“Noi consideram ca este nevoie de calm, de constructie si ca in aceste momente, in care se apropie si Sfintele Sarbatori ale Craciunului, trebuie sa facem un apel la tot ceea ce inseamna dialog, cooperare, astfel incat masurile de crestere economica si protectie sociala sa isi gaseasca aplicabilitatea incepand cu ianuarie 2015. Noi am inteles ca a fost o actiune politicianista in ceea ce priveste votul dat in Parlament impotriva bugetului de stat, dar cred ca este momentul sa trecem peste acest tip de politica si sa mergem in continuare spre constructie, pe baza unui dialog solid”, a spus Plumb.