Ordinul care modifica scopul Declaratiei 012: Companiile pot opta pentru sistemul de plata anticipata egale la impozitul pe profit

ANAF a stabilit erori de milioane de lei in sarcina contribuabililor

Companiile afiliate unor persoane juridice straine care opteaza pentru un an fiscal diferit de cel calendaristic, pot opta pentru sistemul platilor anticipate egale al impozitului pe profit, de la 1 ianuarie 2014. 

Ordinul care modifica scopul Declaratiei 012, dar care mentine formatul formularului, a fost publicat de Finante in Monitorul Oficial. Utilizarea acestui sistem de plata a impozitului pe profit se va mentine minim 2 ani, iar optiunea pentru acest sistem se depune pana in data de 31 ianuarie a anului urmator, potrivit Hot News.

Se recomanda utilizarea sistemului de catre contribuabilii ce estimeaza o crestere a profitului impozabil. Sistemul nu poate fi utilizat de contribuabilii ce au inregistrat pierdere fiscala in anul precedent, contribuabilii nou infiintati, contribuabilii aflati in inactivitate temporara.

Actul normativ nu modifica formatul declaratiei ci modifica scopul declaratiei. Ca regula generala, contribuabilii platitori de impozit pe profit incepand cu 1 ianuarie 2013 pot opta pentru plata impozitului pe profit cu plati anticipate egale efectuate trimestrial.

Aceste plati vor porni de la impozitul pe profit al anului precedent, regasit in declaratia anuala de impozit pe profit 101 ce va fi actualizata cu indicele preturilor de consum. In anul urmator, pentru primele 3 trimestre se vor achita plati egale reprezentand o patrime pornind de la baza mai sus descrisa, urmand ca sa regularizeze impozitul pe profit pana pe 25 Martie, pentru intreg anul.