Ordonanta de urgenta si hotararea de guvern pentru problema PLAGIATELOR, publicate in Monitorul Oficial

Rectificarea bugetara, publicata in Monitorul Oficial. Veniturile la bugetul de stat se reduc cu 375,8 milioane de lei

In Monitorul Oficial nr. 182, publicate astazi, au aparut ordonanta de urgenta si hotararea de guvern prin care guvernul CIOLOS promite ca va rezolva problema plagiatelor.

O modificare adusa de OUG arata ca “diploma de doctor inceteaza sa mai produca efecte juridice din momentul comunicarii dispozitie de retragere a titlului”, dar e neclar daca un doctor prins ca a plagiat va trebui, de exemplu, sa returneze banii pe care i-a primit in plus la salariu in baza faptului ca si-a luat doctoratul.

Ce modificari aduc cele doua acte legislative

Ordonanta de Urgenta introduce un nou articol in Legea educatiei nationale nr. 1/2011, articol cu textul: “Diploma de doctor inceteaza sa mai produca efecte juridice din momentul comunicarii dispozitiei de retragere a titlului””. De asemenea, OUG abroga literele c) si d) ale articolului 324 din Legea 1/2011. Prin aceasta abrogare, nu mai intra in competentele Consiliului National de Etica retragerea titlului de doctor si retragerea calităţii de conducător de doctorat. In schimb, aceste competente vor fi la CNATDCU, dupa cum arata hotararea de guvern publicata tot astazi.

CITESTE SI: UNIVERSITATEA BUCURESTI: Solicitarea de retragere a titlului de doctor a lui PONTA, bazata pe DOVEZI INCONTESTABILE

Hotararea de guvern publicata reglementeaza si modul in care tezele de doctorat sunt facute publice, crescand gradul de transparenta al procesului. HG-ul mai prevede ca oricine poate sesiza CNATDCU privind suspiciuni de plagiat intr-o teza de doctorat.

O masura noua prevazuta de Hotararea de guvern arata ca CNATDCU poate propune Ministerului Educatiei retragerea acreditarii scolii doctorale, pe langa retragerea titlului de doctor si retragerea calitatii de conducator de doctorat.

Sursa foto: presalibera