ORDONANTA privind CONTROALELE ANAF si IMPOZITAREA BACSISURILOR a fost ADOPTATA de Guvern. UPDATE

Guvernul va adopta miercuri proiectul de ORDONANTA privind activitatea de CONTROL a ANAF, act normativ care prevede modalitatile de sanctionare a firmelor gasite cu bani in plus sau in minus nefiscalizati, precum si masura privind impozitarea bacsisurilor incasate de lucratorii din zona serviciilor turistice si a alimentatiei publice, a anuntat premierul VICTOR PONTA.

UPDATE 16.43: Ministrul Finantelor, EUGEN TEODORIOVICI, a declarat la finalul sedintei de Guvern ca ordonanta adoptata miercuri are ca scop, printre altele, protejarea mediului de afaceri.

”Principalele obiective pentru care aceasta ordonanta s-a aprobat sunt: pentru asigurarea protejarii mediului de afaceri si asigurarea unui cadrul legistativ stimulativ simplu, transparent si echilibrat din punctul de vedere al sanctionarii contraventionale, pentru instituirea unor parghii care sa conduca la diminuarea evaziunii fiscale in domeniu, pentru a diminua economia subterana pentru a reduce componenta de nedeclarare a veniturilor realizare in domeniul comertului cu amanuntul si a prestarii de servicii catre populatie si pentru a introduce unele prevederi cu privire la defibiorea sumelor incasate in plus sub forma de bacsis in vederea evidentieriib acestui venit pe bonul fiscal pentru delimitarea clara a acestuia de veniturile incasate de operatorii economici”, a spus ministrul Finantelor.

EUGEN TEODOROVICI a prezentat si elementele de ordin tehnic cuprinse in ordonanta. Astfel, daca sumele inregistrate la momentul electuarii controlului sunt intre 300 de lei, inclusiv, dar nu mai mult de 3 la suta din valoarea inregistrata in casa de marcat, la ora controlului, se lasa cu un avertisment, nu se mai suspenda activitate acelui agent economic.

Totodata, la sume de pana in 300 de lei, dar mai mult de 3 la suta din valoarea inregistrata in casa de marcat, la momentul controlului, se sanctioneaza cu o amenda de la 2.000 la 5.000 de lei, fara suspendarea activitatii.

Daca valoarea identificata in plus este intre 300 de lei si 1.000 lei, dar mai mica de 3 la suta din valoarea inregistrata in casa de marcat, la momentul controlului, se sanctioneaza cu o amenda de la 10.000 de lei la 15.000 lei fara suspendarea activitatii.

Pentru sume cuprinse intre 300 de lei si 1.000 lei, dar mai mari de 3 la suta din valoarea inregistrata in casa de marcat, la momentul controlului, se sanctioneaza cu o amenda de la 15.000 de lei la 20.000 lei, cu supendarea pentru 30 de zile a activitatii operatorului economic pentru unitatea de vinzare la care s-a constatat contraventia, incepand cu cea de-a doua abatere constata intr-un interval de 24 de luni.

Pentru sumele mai mari de 1.000 de lei, dar mai mici de 3 la suta din valoarea inregistrata in casa de marcat, la momentul controlului, se sanctioneaza cu o amenda de la 20.000 de lei, al 25.000 de lei, fara suspendarea activitatii.

Pentru sume mai mari de 1.000 de lei si mai mari de 3 la suta din valoarea inregistrata in casa de marcat, la momentul controlului, se sanctioneaza cu o amenda de la 25.000 lei si 30.000 lei, cu supendarea pentru 30 de zile a activitatii operatorului economic pentru unitatea de vinzare la care s-a constatat contraventia, incepand cu cea de-a doua abatere constata intr-un interval de 24 de luni.

Prin aceasta ordonanta s-a introdus si o sanctiune corelativa pentru nerespactarea angajatilor de a prezenta organelor de control sumele de bani aflate asupra lor, respectiv o amenda contraventionala de la 1.000 la 1.500 de lei aplicata salariatilor care refuza prezentarea sumelor de bani.

EUGEN TEODOROVICI a facut precizari si in ceea ce priveste IMPOZITAREA BACSISULUI.

“OUG introduce unele prevederi pentru definirea sumelor incasate in plus sub forma de bacsis in vederea evidentierii acestui tip de venit pe bonul fiscal, cu scopul delimitarii clare a acestuia de veniturile incasate de operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct catre populatie si asigurarii fiscalizarii acestora. (…) Diferenta intre serviciul prestat si dorinta clientului de a recompensa serviciile prestate — aceasta suma se va bate pe bon fiscal separat si se impoziteaza cu 16%”, a spus EUGEN TEODOROVICI.

Ministrul a adaugat ca suma rezultata din bacsis “poate ramane la dispozitia angajatorului, care poate dispune fie pastrarea ei si suportarea din aceasta a unor costuri pe care le are in mod curent, fie sa fie distribuita catre angajati pentru a-i stimula”.

Potrivit lui EUGEN TEODOROVICI, salariatul are obligatia, cand se prezinta la locul de munca, sa isi inregistreze veniturile aflate asupra sa in registrul tinut separat de catre angajator.

“In cazul in care sunt sume identificate asupra sa, se aplica amenda”, a mai spus ministrul Finantelor, precizand insa ca, in situatia in care un angajat ascunde asupra sa bani, “angajatul ANAF nu il poate forta” sa arate aceste sume.

Intrebat cum se va reglementa situatia bacsisului lasat dupa o cursa cu taxiul, Teodorovici a explicat ca si in acest caz se vor emite doua bonuri fiscale: unul pentru costul cursei, altul pentru taxarea bacsisului.

“Taxiul are aparatul de marcat si poate sa marcheze diferenta”, a sustinut ministrul, adaugand ca aparatele de taxat din taximetre ar putea fi modificate, “astfel incat sa permita si o astfel de taxare a bacsisului lasat de client”.

Acesta a mai aratat ca masura va fi aplicata si in cazul celor care livreaza pizza la domiciliu si altor servicii de curierat la domiciliu. Pentru aceste categorii ministrul Finantelor nu a oferit o explicatie referitoare la modul in care masura va putea fi aplicata.

De asemenea, ministrul Finantelor a precizat ca, in perioada urmatoare, inclusiv in timpul minivacantei de 1 Mai, “controalele se vor intensifica”.

“Vom mari numarul celor care vor face controale, cu siguranta”, a afirmat EUGEN TEODOROVICI.

“Adoptam, dupa ce a fost in dezbatere publica si dupa ce a fost imbunatatita, reglementarea privind activitatea de control a ANAF. Nu se mai suspenda din prima activitatea, ci se face o lista neagra a celor care au avut probleme si, daca te prinde a doua oara sau a treia oara, sigur iti suspenda activitatea. E vorba de (…) 300 de lei plafonul de la care se aplica aceasta masura”, a declarat premierul la inceputul sedintei de Guvern.

Citeste si: EUGEN TEODOROVICI: Ordonanta privind IMPOZITAREA BACSISULUI va fi dezbatuta la urmatoarea SEDINTA DE GUVERN

VICTOR PONTA a adaugat ca actul normativ introduce si prevederea privind “impozitarea tuturor veniturilor”, respectiv a bacsisurilor incasate de lucratorii din zona serviciilor si, in special, a alimentatiei publice.

Citeste si: VICTOR PONTA: Vreau ca pana la 1 mai sa avem adoptat actul normativ privind FLEXIBILIZAREA CONTROALELOR ANAF

“Si, de asemenea, impozitarea tuturor veniturilor, si nota de plata, si ceea ce… cu 16% orice fel de venit, legal, frumos, ca sa nu obligam oamenii sa lucreze ilegal. Si atunci, 16% este mai mult decat decent. Vine o perioada speciala pentru turism pentru serviciile de acest gen. Dupa aceea va veni de la 1 iunie scaderea TVA si vreau sa fie lucrurile foarte clare”, a mai declarat premierul, solicitandu-i ministrului Finantelor sa explice public noile reguli.

Sursa foto: victorponta.ro