Organizatia Salvati Copiii solicita MAJORAREA ALOCATIEI de stat pentru COPII

Salvati Copiii solicita Comisiei pentru munca si protectie sociala din cadrul Camerei Deputatilor avizarea pozitiva a propunerii legislative de dublare a ALOCATIEI de stat pentru COPII de la 42 la 84 de lei si considera ca acceptarea acestei propuneri reprezinta un demers firesc in respectarea drepturilor copilului in Romania, potrivit unui comunicat de presa al organizatiei.

Potrivit sursei citate, in cursul zilei de marti vor fi reluate dezbaterile in cadrul Comisiei pentru munca si protectie sociala. “Rezultatul votului privind aprobarea maririi alocatiei de stat pentru copii va influenta votul final in plenul Camerei Deputatilor pe marginea propunerii legislative. Inca de acum doua luni, Salvati Copiii a trimis prima scrisoare pentru solicitarea maririi alocatiei, insa saptamana trecuta, in 12 mai, Comisia pentru munca si protectie sociala din Camera Deputatilor nu a acceptat amendamentul propus de dublare a cuantumul alocatiei la 84 de lei si de stabilire, pentru copiii cu dizabilitati, a unei alocatii unice de 200 de lei”, se arata in comunicat.

Citeste si: Senatul va dezbate luni MOTIUNEA SIMPLA prin care liberalii cer DEMISIA MINISTRULUI MUNCII

“Suntem incredintati de faptul ca acest efort financiar propus nu este unul facil pentru Guvernul Romaniei, insa un plan de implementare in trepte a cresterii alocatiei poate constitui o solutie realista, indiferent de dificultatile economice pe care le traverseaza tara. Astazi am trimis scrisori de reconsiderare a pozitiei pentru toti cei care au votat negativ saptamana trecuta si speram ca discutia de maine sa fie una favorabila copiilor,” a declarat Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv al Salvati Copiii.

Citeste si: POCORA(PNL): PSD ar trebui sa MAJOREZE ALOCATIILE COPIILOR, nu PENSIILE PARLAMENTARILOR

Organizatia isi fundamenteaza acest apel prin necesitatea asigurarii echitatii alocarilor financiare destinate copiilor, in raport cu alte domenii, prin faptul ca copiii din Romania sunt mai saraci decat adultii, precum si prin faptul ca exista o corelatie formala cu Indicatorul Social de Referinta. De asemenea, organizatia aduce ca argument situatia la nivel european in ceea ce priveste corelarea alocatiei cu salariul minim pe economie. Totodata, Salvati Copiii sustine ca actualul cuantum al alocatiei de stat pentru copii nu reflecta respectarea principiului interesului superior al copilului.

Potrivit unor date prezentate de organizatie, alocatia acordata in Romania are cea mai scazuta valoare raportata la salariul minim pe economie, de doar 4 la suta, fata de 8 la suta in Bulgaria sau 18 la suta in Ungaria.  

“Daca, in perioada urmatoare, vor avea loc cresteri succesive ale salariului minim pe economie, conform celor declarate recent de Ministrul Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, doamna Rovana Plumb, astfel incat acest salariu sa reprezinte 50% din salariul mediu din Romania pana in 2016, consideram ca aceeasi politica de majorare trebuie sa fie aplicata si in cazul alocatiei de stat pentru copii”, se spune in comunicat.

Sursa foto: ziarulromanesc.ro