Organizatia STAT ISLAMIC este acuzata ca lanseaza atacuri din TURCIA asupra oraselor din SIRIA

Organizatia terorista Stat Islamic a lansat sambata un atac asupra orasului sirian Kobane, de la granita cu Turcia, au anuntat activistii. Turcia a negat insa ca teritoriul sau este folosit pentru raiduri.

Atacul a inceput cu un kamikaze care a condus un vehicul blindat, detonandu-si incarcatura la granita, au declarat activisti ai unei organizatii cu sediul in Marea Britanie ce lupta pentru drepturile omului, dar si un oficial sirian. Daca pana acum orasul era atacat din trei parti, acum e vorba de patru parti, a spus Nawaf Khalil, purtator de cuvant al Partidului Uniunii Democratice Kurde, conform Fox News, care citeaza AP.

CITESTE SI: Siria: Cel putin 21 de civili au MURIT in urma unor raiduri ale regimului asupra unui fief al Statului Islamic 

Un comunicat al Guvernului turc a confirmat, sambata, ca intr-unul dintre atacuri a fost folosit un vehicul incarcat cu explozibil, acesta fiind detonat de partea siriana a granitei. S-a negat insa ca vehiculul ar fi traversat in Kobane prin Turcia. Daca, totusi, asa ceva s-ar fi intamplat, atunci ar fi vorba de o premiera pentru luptatorii extremisti, apreciaza sursa.

“Afirmatiile conform carora vehiculul ar fi ajuns la granita venind de pe pamant turcesc sunt o minciuna”, se arata in comunicatul Guvernului. In text se mai arata ca paza la granita este in alerta si ca s-au luat toate masurile necesare. In afara de atacurile cu explozibil, activistii vorbesc si despre lupte care se dau la sud-vestul orasului, unde Statul Islamic a adus tancuri, pentru a-si intari pozitiile.

CITESTE SI: Membrii ai STATULUI ISLAMIC, inculpati in Liban

Activistii spun insa ca Statul Islamic are pozitii si de partea turceasca a granitei, de acolo lansandu-se atacuri la granita. Un activist, Mustafa Bali, a declarat pentru AP: “Este clar acum ca Turcia coopereaza deschis cu Daesh (acronim arab pentru Statul Islamic – n. red.) “. Stat Islamic si-a inceput ofensiva in Kobane la mijlocul lui septembrie, luand in stapanite parti din oras, dar si circa 12 asezari din apropiere. Orasul a devenit ulterior tinta atacurilor aeriene ale coalitiei conduse de SUA. 

Sursa foto: bbc.co.uk