Organizatiile pentru romani din SUA ii cer lui JOE BIDEN sa-l sprijine pe IOHANNIS in consolidarea statului de drept

Liderii mai multor organizatii ale romanilor din SUA i-au trimis sambata o scrisoare vicepresedintelui american JOE BIDEN in care ii cer sa discute cu presedintele KLAUS IOHANNIS, aflat in vizita oficiala in SUA, despre modul in care Statele Unite pot ajuta concret la intarirea statului de drept in Romania, in special in directia protejarii independentei justitiei, transperantei guvernarii si sustinerii libertatii presei, informeaza Coalitia Romanilor.

“O democratie functionala, cu un stat de drept consolidat, necesita o justitie puternica care sa actioneze independent de orice presiune din exterior, indiferent ca ar veni de la politicieni, oameni de afaceri sau servicii secrete. Legea trebuie aplicata respectand demnitatea umana si urmand regulile si procedurile in toate situatiile”, arata semnatarii in scrisoare.

“Nu in ultimul rand, procesul judiciar necesita transparenta si responsabilitate, deoarece nici procurorii sau judecatorii nu sunt deasupra legii. Lupta pentru consolidarea statului de drept nu se termina niciodata, necesitand o monitorizare continua, cetateni angajati si o presa libera”, au continuat acestia.

CITESTE SI: IOHANNIS, discutii cu reprezentantii unor companii multinationale americane. Care au fost subiectele

“Acolo unde se intrunesc aceste conditii tarile sunt in siguranta, cetatenii prospera, iar economiile se dezvolta”, se spune in scrisoare.

“Din moment ce statul de drept este o componenta a parteneriatului strategic, va rugam sa abordati in discutia cu presedintele Iohannis pasi concreti pe care Statele Unite ii pot face pentru a sprijini procesul de a asigura si proteja independenta sistemului judiciar, o guvernare transparenta si o presa libera in Romania”, i-au cerut romanii-americani lui Joe Biden.

CITESTE SI: Presedintele IOHANNIS a participat la deschiderea Summitului ONU

Initiatorii ii invita pe “toti cei care doresc o justitie independenta in Romania sa sustina aceasta scrisoare cu o semnatura electronica si sa-i invite si pe altii sa o sustina sau sa-i dea share pe Facebook. Cu cat numarul de semnaturi este mai mare, cu atat semnalul pentru vicepresedintele Joe Biden va fi mai puternic.” Organizatiile care doresc sa cosemneze scrisoarea sunt inviatte sa scrie pe adresa info@coalitiaromanilor.org.

Sursa foto: presidency