OSCE: ALEGERILE DIN UCRAINA au fost DEMOCRATICE si TRANSPARENTE, insa sunt necesare REFORME

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a salutat luni desfasurarea ALEGERILOR LOCALE DIN UCRAINA, pe care le-a caracterizat drept ”DEMOCRATICE” si ”TRANSPARENTE”, in pofida ANULARII PROCESULUI DE VOT intr-un oras strategic din estul tarii, dar a subliniat necesitatea de a desfasura mai multe REFORME, informeaza agentia de presa AFP.

Alegerile de duminica au fost ‘in general bine organizate si campania a fost in general una care A RESPECTAT PROCESUL DEMOCRATIC’, a subliniat OSCE intr-un raport elaborat impreuna cu Consiliul European si Parlamentul European. ‘Votul si numaratoarea voturilor au fost TRANSPARENTE’, se spune in raport. In acelasi timp, OSCE a denuntat ‘DOMINATIA PUTERNICELOR GRUPURI ECONOMICE ASUPRA PROCESULUI ELECTORAL’, precum si lipsa de independenta a mass-media, ceea ce a aratat ‘necesitatea de a continua reformele’.

‘Puterea crescanda si politizarea grupurilor mass-media afecteaza atat media nationale, cat si cele regionale. Mass-media depasesc adesea linia intre propaganda politica si informatie, compromitand astfel capacitatea alegatorilor de a face o alegere clara’, a precizat OSCE.

CITESTE SI: UCRAINA: ALEGERI LOCALE CRUCIALE PENTRU PRESEDINTELE PETRO POROSENKO

Ucrainenii erau, luni, in asteptarea primelor rezultate din aceste alegeri locale, care constituie un test pentru presedintele Petro Porosenko. Popularitatea lui s-a perimat considerabil dupa un an si jumatate de mandat, marcat de conflictul sangeros din est si de o grava criza economica. Mai mult de 200.000 de candidati s-au inscris in cursa pentru posturile de primari si alti alesi municipali si regionali.

Insa, de la deschiderea urnelor, scrutinul a fost umbrit de anularea voturilor la Mariupol, port strategic cu jumatate de milion de locuitori, unde fortele proruse erau date drept castigatoare. Sectiile de votare nu au fost pur si simplu deschise, pentru ca ‘buletinele au fost imprimate cu incalcari grosiere’, care ar fi putut favoriza frauda, a explicat Comisia Electorala Locala.

CITESTE SI: KIEVUL VA INTERZICE AFACERISTILOR RUSI SA PARTICIPE LA PRIVATIZARILE DIN UCRAINA

Pe marginea acestei probleme, OSCE a declarat ca ‘imprimarea si distribuirea buletinelor de vot s-au dovedit problematice in numeroase zone ale tarii’.
Organizatia a denuntat, de asemenea, metodele de finantare a campaniilor electorale, ‘insuficient de transparente’.

OSCE ‘a primit numeroase plangeri privind cumpararea voturilor. In unele regiuni, campania a fost marcata de amenintari si agresiuni fizice avand drept tinta candidati si membri ai echipei de campanie’, se mai spune in raport.

Sursa foto: russia-insider