OUG 14 APROBATA la CAMERA DEPUTATILOR! OUG 13 respinsa de SENAT! REACTII

Comisia juridica a Camerei Deputatilor va discuta, luni, Legea de aprobare a OUG 14/2017, prin care au fost abrogate modificarile controversate aduse Codurilor penale, urmand ca, cel mai probabil, marti ea sa fie votata, in timp ce Comisia de resort din Senat incepe dezbaterile asupra OUG 13, PSD angajandu-se sa o respinga, informeaza News.ro.

UPDATE 8: Senatorii Alina Gorghiu si Traian Basescu au avut un schimb dur de replici luni, in plenul Senatului, in cadrul dezbaterilor pe OUG 13. Fosta presedinta a PNL i-a reprosat senatorului PMP ca nu cunoaste Constitutia, fostul sef al statului replicandu-i ca el este inginer, dar un inginer mai bun decat un jurist de camera de comert, informeaza News.ro.

La dezbaterile asupra legii de respingere a Ordonantei de urgenta nr. 13, Traian Basescu a declarat ca a vazut abordari total neprofesioniste printre colegii sai senatori pe care i-a acuzat ca nu cunosc legea. El a explicat ca Decizia 405/2016 a Curtii Constitutionale (CCR) inseamna, de fapt, dezincriminarea abuzului in serviciu si a atras atentia ca inculpatii pentru infractiunea de abuz in serviciu vor ataca la CCR codurile penale.

“Azi am facut un lucru inedit. Am fost deputat in doua legislaturi si acum sunt senator, dar nu am auzit de abrogarea unei ordonante deja abrogate. Sigur, am creat un precedent (…) Guvernul a facut o greseala uriasa si au procedat neconstitutional pentru ca s-au prevalat de urgenta, (…) au vizat interesele unei clientele (…) Liberalilor, care m-au suspendat, alaturi de PSD, pentru a putea controla Justitia, le multumesc ca au preluat discursul meu”, a declarat Traian Basescu de la tribuna Senatului.

Replica a venit imediat din partea senatoarei PNL, Alina Gorghiu, care l-a acuzat pe fostul presedinte ca nu cunoaste domeniul despre care vorbeste.

“Cand esti un fost presedinte de stat, ai datoria in plenul Senatului sa spui adevarul, chiar daca nu cunosti foarte bine domeniul. Eu nu o sa vorbesc despre vant in pupa sau tangaj, dar nu tot sistemul judiciar e in eroare si numai domnul Basescu stie care-i adevarul”, a declarat Gorghiu.

Ea a explicat ca decizia 405/2016 a CCR nu a dezincriminat abuzul in serviciu si a dat ca exemplu zecile de hotarari judecatoresti de condamnare pentru abuz in serviciu, date ulterior adoptarii de catre CCR a deciziei respective.

Traian Basescu s-a folosit si el de dreptul la replica si a facut aluzie la trecutul Alinei Gorghiu, care a fost jurist la Camera de Comert a Romaniei.

“As vrea sa fac o precizare fara a ma adresa doamnei Gorghiu. Constitutia nu este gestionata de domnul Vlasov de la Camera de comert (…) Recunosc ca sunt inginer, dar un inginer mai bun decat un jurist de Camera de comert”, i-a replicat Basescu Alinei Gorghiu.

Fosta sefa a liberalilor a luat din nou cuvantul spunand ca nu-si va irosi dreptul la replica “pentru replici de doi lei”.

Scandalul a fost inchis de senatorul PSD, Serban Nicolae. “Va invit sa va dati replicile intre dvs, chiar daca sunt de doi lei sau mai multi lei, pana la 200.000 de lei”, a spus Serban Nicolae.

UPDATE 7: Senatul a aprobat, in plen, proiectul de lege de respingere a OUG 13/2017, dupa dezbateri care au durat aproximativ o ora si jumatate.
S-au inregistrat 100 voturi “pentru”, noua abtineri (PMP a anuntat ca se va abtine la vot) si un vot “impotriva”. Legea va fi trimisa acum la Camera Deputatilor, decizionala.

UPDATE 6: Senatorul PSD Serban Nicolae a comentat, luni, la dezbaterea in plenul Senatului a proiectului de lege privind respingerea OUG 13, ceea ce el numeste “speculatia ca se dau legi si OUG pentru anumite persoane”, afirmand ca “Dar cand se discuta abrogarea lor, nu e vorba de faptul ca cei care o cer, o cer pentru condamnarea unor persoane?”

Serban Nicolae a mai sustinut ca “Unii lupta impotriva coruptiei doar din gura, doar la nivel declarativ” si a acuzat faptul ca “Nu mai vorbim de stat de drept, ci de un stat mafiot”. Senatorul PSD mai spune ca “Procesul prin care CCR remarca viciile de procedura ale Codului penal si Codului de procedura penala nu se termina aici.”

UPDATE 5: Curtea de Apel Bucuresti a respins, luni, sesizarea Curtii Constitutionale in cazul OUG 14, ceruta de fostul deputat Theodor Nicolescu in dosarul in care este judecat pentru abuz in serviciu privind o despagubire ilegala acordata de ANRPNicolescu arata in argumentarea cererii de sesizare a Curtii Constitutionale ca abrogarea prin OUG 14 a ordonantei 13 de modificare a unor articole din Codul Penal, inclusiv cel referitor la abuzul in serviciu, ii incalca dreptul la aparare.

“Respinge cererea formulata de inculpatul Niculescu Theodor Catalin, de sesizare a Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor Ordonantei de Urgenta nr 14/2017 si a dispozitiilor art. 1 din OUG 14/2007 ca nefondata. Respinge ca nefondata cererea formulata de aparatorul ales al lui Nicolescu Theodor Catalin, de emitere a unei adrese la Parchetul de pe langa ICCJ, DNA sau la Prefectura Municipiului Bucuresti, prin care sa se solicite dosarul cu nr. 38386, in original”, se arata in decizia instantei. Hotararea poate fi atacata cu apel de Theodor Nicolescu in termen de 48 de ore de la pronuntare.

UPDATE 4: Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu a sustinut un lung discurs in plenul Senatului in care a criticat proiectul de lege de respingere a OUG 13/2017, despre care a spus ca este “o premiera absoluta” sa voteze respingerea unei ordonante deja abrogata. El a precizat ca nu poate sa conduca o asemenea premiera si l-a rugat pe colegul sau Nicula Badalau, vicepresedintele PSD al Senatului, sa o faca si ca nu poate nici sa o voteze, rugandu-si colegii din ALDE sa faca asa cum cred. Ulterior, el a parasit sala, inainte de votul asupra proiectului. De aceeasi parere a fost si senatorul PMP Traian Basescu, cel care a sustinut ca in acest moment abuzul in serviciu est dezincriminat. Cei de la PMP au anuntat ca se vor abtine de la vot. 

UPDATE 3: Presedintele PMP, Traian Basescu, a criticat, luni, in plenul Senatului, proiectul de lege de respingere a OUG 13/2017 (de modificare a Codurilor penale – n.red.), adoptat de Comisia Juridica din Senat. Basescu sustine ca adoptarea unei astfel de legi este inutila si ca abuzul in serviciu ar fi fost deja dezincriminat prin nepunerea in acord a prevederilor Codului penal cu o decizie a CCR in termen de 45 de zile. 

“In cele 45 de zile, articolul considerat neconstitutional este considerat suspendat. Avem de-a face cu o decizie a CCR care si-a facut efectele in 45 de zile de la pronuntare”, a sustinut fostul sef al statului.  Nu este prima data cand Traian Basescu sustine ca infractiunea de abuz in serviciu este deja dezincriminata. El a sustinut acest lucru de mai multe ori, in timpul scandalului declansat de adoptarea OUG 13.

UPDATE 2: Legea de aprobare a ordonantei de urgenta 14, care abroga OUG 13 de modificare a Codurilor Penale, a fost aprobata in unanimitate de Comisia Juridica a Camerei Deputatilor si va intra in plen. Aceeasi lege de aprobare a OUG 14/2017 a fost votata saptamana trecuta de Senat.

UPDATE 1: Legea de respingere a ordonantei de urgenta 13, prin care au fost modificate Codurile Penale, a primit raport de aprobare, luni, din partea Comisiei juridice a Senatului, urmand ca respingerea sa fie confirmata si prin votul plenului Senatului. Raportul a fost adoptat cu unanimitate de voturi in Comisia juridica si urmeaza sa intre luni si in plenul Senatului.

De la Senat, OUG 13 va merge la Camera Deputatilor, care este forul decizional. Pe de alta parte, legea de aprobare a OUG 14/2017, prin care este abrogata OUG 13, a fost votata saptamana trecuta de Senat, iar luni intra in procedura legislativa in Camera Deputatilor, care este for decizional.

Sedinta Comisiei juridice va incepe la ora 15:00.

STIRE INITIALA

Legea de aprobare a OUG 14/2017, prin care este abrogata OUG 13, a fost votata saptamana trecuta de Senat, iar acum intra in procedura legislativa in Camera Deputatilor, care este for decizional. Sedinta Comisiei juridice va incepe la ora 15:00. Saptamana trecuta, Comisia juridica a avut o discutie premergatoare, in urma careia s-a decis ca luni sau marti sa aiba loc si votul final in plen. “Voi solicita Biroului Permanent ca luni sa lucram in paralel cu plenul, in asa fel incat plenul sa se poata pronunta luni sau marti pe ordonanta 14, sa o aprobe”, afirma presedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea.

El mai spunea ca a propus ca in corpul legii de adoptare a OUG 14 sa fie specificat faptul ca OUG 13 si-a incetat efectele la data la care a fost abrogata. O sedinta de plen a Camerei Deputatilor are loc si luni, insa ea este rezervata legilor cu raport de respingere, astfel incat cel mai probabil marti dimineata se va vota in plen Legea de aprobare a OUG 14, in functie de raportul dat de Comisia juridica. Si presedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat ca legea de aprobare a OUG 14 va fi votata cel mai tarziu martea viitoare si in Camera Deputatilor care este for decizional.

Tot luni, in Senat, va fi luata in discutie, in prima Camera sesizata, Legea de aprobare a OUG 13/2017, dupa mai multe dezbateri cu privire la modul in care se va proceda asupra proiectului. Initial, liderii PSD au afirmat ca OUG 13 si-a incetat efectele odata cu OUG 14, astfel incat nu mai este nevoie de un vot separat. Cu toate acestea, in urma dezbaterilor din spatiul public, social-democratii au decis sa respinga prin lege si OUG 13.

Liviu Dragnea spune ca s-a consultat cu presedintii comisiilor juridice pentru o solutie care sa puna capat speculatiilor. “Am discutat cu presedintii comisiilor juridice ale celor doua Camere si am decis sa ducem procesul pana la capat. Vom vota legea de respingere a OUG 13 pentru a nu mai ramane loc de nicio interpretare”, a conchis presedintele Camerei Deputatilor. Sedinta Comisiei juridice a Senatului va incepe la ora 12:00, tot marti fiind asteptat si un vot in plen. Solutia convenita este ca Legea de aprobare a OUG 13 sa fie transformata in Lege privind respingerea OUG 13.

Senatul este, in acest caz, prima Camera sesizata, iar Legea privind OUG 13 va ajunge si la votul Camerei Deputatilor.

Sursa foto: realitatea