Ordonanta privind returnarea a 4 centi din acciza la combustibili, adoptata de Guvern

Accizele raman la acelasi nivel in 2015

Ordonanta de urgenta privind returnarea catre transportatori a 4 centi din acciza de 7 eurocenti la carburanti va fi adoptata in sedinta de Guvern de miercuri, a anuntat premierul Victor Ponta.

O procedura transparenta pentru ca ordonanta sa fie aplicata corect va fi elaborata de Ministerul Finantelor impreuna cu ANAF.

“Astazi, adoptam ordonanta prin care patru centi se ramburseaza transportatorilor care achizitioneaza motorina cu factura, legal. O sa va rog sa aveti grija impreuna cu ANAF-ul sa faceti o procedura transparenta si clara prin care sa fim siguri ca ceea ce adoptam astazi se si aplica si putem sa sprijinim in acest fel transportatorii romani sa ramana competitivi”, a declarat Ponta in fata presei, la inceputul sedintei de guvern.

Ponta a adaugat ca Ministerul Agriculturii a luat masuri astfel incat pentru motorina care se consuma in agricultura efectul accizei suplimentare sa fie “zero”.

Vezi care sunt tarile cu cea mai ieftina benzina din UE

Guvernul va inapoia transportatorilor 4 centi din cei 7 centi reprezentand acciza la carburant introdusa din 1 aprilie, suma care va fi achitata trimestrial si pe baza facturii de achizitionare a carburantului, declara, saptamana trecuta, premierul Ponta. 

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca intelegerea pe care a facut-o premierul cu transportatorii este un lucru complicat, pentru ca “o sa primeasca finantele camioane de facturi pentru masini care n-au alimentat niciodata si vei da inapoi echivalentul a 4 centi, ceea ce va fi o lovitura pentru bugetul de stat”.

in replica, Ponta a afirmat ca este convins ca Parchetul, ANAF, SRI si Directia Antifrauda sunt extrem de bine pregatite sa combata orice neregula.

seful misiunii de evaluare a acordului FMI cu Romania, Andrea Schaechter, a declarat, marti, ca orice exceptare acordata de la plata accizei suplimentare la carburanti introdusa de la 1 aprilie trebuie compensata prin masuri “cu impact puternic”, astfel incat sa nu puna in pericol tinta de deficit bugetar asumata de Guvern.

Restituirea catre transporatori a unei sume din acciza suplimentara introdusa la carburant incepand 1 aprilie va genera la bugetul de stat un minus de venituri colectate din accize de 353 milioane lei pentru acest an, conform estimarilor guvernamentale.

Prin bugetul pe acest an, in care a fost inclusa si prognoza de incasari din acciza pe carburant, Guvernul estima ca va atrage din accize un total de 22,8 miliarde lei, cu 15% mai mult decat anul trecut.

Majorarea accizei pentru carburanti, de 7 eurocenti pe litru, a intrat marti in vigoare, avand ca efect cresterea cu 0,41 lei/litru a pretului la benzina cu plumb si fara plumb, motorina si petrolul folosit drept combustibil pentru motor (kerosen), potrivit estimarilor Ministerului Finantelor.

Potrivit calculelor anuntate anterior, acciza pe carburanti va aduce la buget circa 2,5 miliarde lei.

Initial, Guvernul intentiona sa aplice acciza de 7 eurocenti la inceputul anului, modificarea fiind insa amanata pentru 1 aprilie.

Aceasta masura a generat controverse aprinse intre premier si presedintele Traian Basescu, acesta din urma refuzand sa promulge bugetul pe 2014 cu majorarea accizei la carburant si sa semneze memorandumul cu Fondul Monetar International (FMI), document care incheia evaluarea derulata la finele anului trecut de finantatorul extern. Ulterior, dupa diverse variante discutate si negociate, prim-ministrul a anuntat ca va amana cu trei luni, pana la 31 martie 2014, majorarea accizei la benzina si motorina, iar seful statului a acceptat sa promulge bugetul in aceste conditii.