PACE IN CIPRU! Presedintele si liderul separatistilor TURCI au oferit, pentru prima data, un mesaj comun de CRACIUN

Pentru prima data de la separarea tarii in zone de influenta turca si greaca, liderii celor doua parti ale CIPRULUI au oferit locuitorilor insulei un MESAJ COMUN DE CRACIUN, transmite AP, citat de Adevarul. 

Presedintele oficial al Republicii, etnicul grec NICOS ANASTIADES, si liderul separatist al partii turce, MUSTAFA AKINCI, au aparut impreuna intr-un mesaj televizat, joi dupa-amiaza, exprimandu-si speranta ca cele doua parti vor incheia un mult-asteptat acord de pace anul viitor.

Ambii lideri au indemnat la o convetiure pasnica a cetatenilor divizati etnic din tara mediterana, reafirmandu-si sprijinul pentru negocierile de pace purtate in prezent, care ar putea incheia un conflict care dureaza de mai bine de patru decenii. Insula a fost impartita in 1974, cand Turcia a invadat Ciprul pentru a riposta impotriva unei lovituri de stat condusa de etnici greci care doreau alipirea la Grecia.

CITESTE SI: MESAJUL DE CRACIUN TRANSMIS DE PAPA FRANCISC

 

De atunci, insula a fost divizata intr-o parte controlata de etnicii turci, in nord, si una controlata de etnicii greci, in sud, cele doua zone fiind despartite pana in 2008 de o zona-tampon controlata de ONU. Partea greceasca este recunoscuta pe plan international ca avand autoritate de jure asupra intregii insule, sub denumirea de Republica Cipru.

In 1983, partea de nord a insulei si-a declarat independenta sub numele de Republica Turca a Ciprului de Nord, care este recunoscuta doar de catre Turcia. Conflictul s-a domolit in ultimii ani, iar negocieri privind reunificarea tarii au demarat in martie 2015.

Sursa foto: voanews