Pachetul de baza pentru cei fara asigurare de sanatate include preventia, programele nationale si urgenta

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a precizat, joi, ca pachetul de baza pentru romanii care nu platesc asigurarea de sanatate include doar preventia, serviciile aferente programelor nationale si serviciile de urgenta, in timp ce asiguratii vor beneficia de servicii suplimentare. 

“Pachetul de baza se va asigura pentru toate categoriile de cetateni, si asigurati, si neasigurati, doar pe cateva elemente: pe preventie, pe programe nationale si pentru urgenta”, a declarat Nicolaescu, explicand ca aceste prevederi sunt incluse in programul de guvernare.

Romanii asigurati vor beneficia si de alte servicii, “pentru ca ei sunt platitorii de asigurari de sanatate”, a adaugat Nicolaescu.

Pachetul de servicii medicale de baza este structurat pe mai multe capitole si vizeaza medicina primara, de ambulatoriu si de spital, dar si asistenta comunitara si medicina dentara, stabilind serviciile de care beneficiaza toti cetatenii, indiferent daca sunt asigurati sau nu.

Printre reglementarile pachetului de baza se numara limitarea internarilor in spitalele publice, insa numai pentru acele cazuri care pot fi tratate in ambulatoriul de specialitate, in spitalizare de zi sau de catre medicul de familie. Pachetul de baza, al carui proiect a fost lansat marti de Ministerul Sanatatii, se afla in dezbatere publica pana la 1 noiembrie, fiind primul document de acest fel adaptat bugetului estimat pentru 2014. Realizarea pachetului este prevazuta in acordul cu Fondul Monetar International, potrivit rtv.net.