Pacientele cu CANCER MAMAR vor avea acces la ANALIZE de ultima generatie si operatii de RECONSTRUCTIE

Pacientele care sufera de CANCER MAMAR vor avea posibilitatea unui acces mai facil, din luna mai a acestui an, la tratamente si la RECONSTRUCTIE mamara prin endoprotezare, a anuntat Ministerul Sanatatii.

Noile prevederi se regasesc intr-o hotarare de Guvern adoptata miercuri, care modifica si completeaza actul normativ al Executivului privind aprobarea programelor nationale de sanatate pentru anii 2013 si 2014.

“Am reusit prin Hotarirea de Guvern adoptata astazi (miercuri – n.r.) sa dam pacientelor afectate de aceasta forma de cancer posibilitatea de a beneficia de investigatii, medicatie si operatii de RECONSTRUCTIE”, a declarat NIcolae banicioiu, ministrul Sanatatii.

Citeste si: Cancer la san mostenit genetic: Mastectomia ar putea fi evitata gratie medicamentelor anti-estrogen

Noua hotarare prevede reincluderea investigatiei PET-CT (scanare de inalta rezonanta pentru depistarea si stadializarea cancerului) si introducerea RECONSTRUCTIEI mamare dupa afectiuni oncologice prin endoprotezare in Programul National de Oncologie.

Astfel, un numar de 800 de bolnave cu CANCER MAMAR vor beneficia de RECONSTRUCTIE mamara, fiind alocat un buget de 2,52 milioane lei.

Totodata, 3.000 de paciente vor efectua investigatii PET-CT, suma totala alocata fiind de 12 milioane de lei. Sumele acordate se incadreaza in bugetul alocat pentru derularea Programului National de Oncologie.

Citeste si: Primul medicament pentru tratarea cancerului la san a fost aprobat

De asemenea, prin Hotararea de Guvern adoptata este completat un articol din HG nr. 124/2013, care reglementeaza acordarea unor medicamente oncologice prin farmaciile cu circuit deschis, cu medicamentul corespunzator DCI-ului Trastuzumabum, medicament care poate fi administrat subcutanat.

“Acest medicament poate fi administrat si subcutanat in regim ambulator  pacientelor diagnosticate cu CANCER MAMAR, fata de alte medicamente care pot fi administrate doar intravenos in unitatile spitalicesti. Astfel venim in sprijinul pacientelor pentru ca acestea au tot dreptul la un acces facil la medicatie”, a explicat Banicioiu.

Sursa foto: descopera.ro