Pacientii cu BOLI RARE vor avea acces din iunie la 17 MOLECULE NOI

Pacientii cu BOLI RARE vor avea acces din luna iunie la 17 MOLECULE NOI, pentru care pana acum nu existau reglementari legale, a anuntat luni Marius Savu, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM), citat de Agerpres.

“Exista 17 molecule care au fost aprobate prin hotarare de guvern. Pentru acestea, in urmatoarele ore, se vor finaliza protocoalele care vor fi folosite pentru utilizarea lor. Acestea vor fi aprobate in urmatoarele zile si apoi, in cursul lunii iunie, pacientul va avea acces la aceste 17 molecule, care se adauga listei actuale a medicamentelor”, a afirmat Savu.

El a explicat ca obiectivul principal este ca, in perioada urmatoare, sa existe un proces continuu de actualizare a listei de medicamente compensate, pentru a nu mai exista sincope ca in ultimii sase ani, cand pacientii nu au avut acces la tratamente noi.

Savu a spus ca, tot in urmatoarea perioada, va incepe evaluarea completa a listei de medicamente compensate si gratuite, cele mai vechi urmand a fi scoase.

Citeste si: Lista cu MEDICAMENTE COMPENSATE va fi actualizata

“Exista medicamente care si-au depasit impactul terapeutic. In urmatoarele zile vor fi finalizate criteriile pe baza carora aceste molecule care se vor afla pe lista de compensate si gratuite sa fie evaluate. Ne vom baza pe evaluarile internationale, la care vom adauga punctul de vedere al comisiilor de specialitate din Romania”, a spus reprezentantul ANMDM, care si-a manifestat speranta ca lista completa sa fie functionala din luna octombrie.

La randul sau, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a anuntat ca evaluarea noii liste de compensate va incepe foarte curand si ca in criteriile de evaluare se va tine cont si de realitatile economice ale tarii.

“Cele 17 molecule reprezinta o varianta temporara pana va intra in vigoare lista completa”, a tinut sa precizeze Banicioiu.

Presedintele ANMDM, Marius Savu, declara anterior ca impactul financiar al introducerii celor 17 molecule este “undeva la 50 de milioane de lei pana la sfarsitul anului”.

Citeste si: PACIENTII cronici au dat in JUDECATA statul, pentru neactualizarea listei de MEDICAMENTE COMPENSATE

“O prima evaluare este undeva la 50 de milioane de lei pana la sfarsitul anului. S-ar putea sa avem si surpriza sa fie nevoie de mai multi bani, insa pana la urma sunt convins ca fondurile vor fi gasite, atat timp cat medicamentele vor fi date celor care au nevoie de ele”, a afirmat Savu.

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Radu Tibichi, preciza la inceputul lunii mai ca cele 17 molecule sunt folosite pentru 550 de pacienti in tratamentul BOLILOR RARE, in special in oncologie, pentru cancerele hematologice si epilepsie.

El a explicat ca medicamentele orfane sunt definite conform regulamentelor europene ca fiind adresate unui segment limitat de persoane pentru care producatorii de medicamente efectueaza studii clinice costisitoare si care se adreseaza unui numar restrans de pacienti.

Sursa foto: amfms.ro