Pacientii isi vor putea alege medicamentele, conform unei norme din contractul-cadru pe 2014

medicamente-contract-cadru-2014

Pacientii vor putea sa-si aleaga singuri medicamentele, dupa ce in prealabil vor fi informati de catre medic, a anuntat marti ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, care a adaugat ca in acest sens, se va introduce o norma in contractul-cadru pe 2014.

Norma din contractul-cadru va oferi pacientilor posibilitatea de a-si alege medicamentul generic, iar medicii vor fi obligati sa le ofere informatii cu privire la medicamentele potrivite, de la generic pana la original, astfel incat, in cele din urma, pacientul sa poata alege. Masura este prevazuta in acordul cu FMI. 

“Noi vom introduce o norma incepand cu contractul-cadru pe anul 2014, si o spun poate in premiera pentru dumneavoastra astazi, dar va fi in curand publica aceasta informatie: in acordul cu Fondul Monetar International avem o prevedere pe programul Ministerului Sanatatii prin care medicul va fi obligat sa informeze pacientul ce medicamente i se potrivesc, de la generic pana la original, si pacientul sa decida, sa opteze. Legea de azi spune in felul urmator: ca daca mergeti la farmacie care are contract cu CAS si nu are medicamentul respectiv, in 24 de ore are obligatia sa vi-l aduca. Daca nu, la reclamatia dumneavoastra, Casa poate sanctiona acea farmacie. Deci cadru exista, insa ceea ce se intampla sunt deficiente de functionare”, a spus Eugen Nicolaescu.

Foto: ghimpele.ro