Paine mai ieftina din septembrie, daca FMI spune “DA”

Painea s-ar putea ieftini cu 9% din luna septembrie, daca FMI va accepta aceasta decizie a Guvernului. Ministrul agriculturii Daniel Constantin a declarat duminica seara, la Antena 3, ca autoritatile romane negociaza in aceste zile cu delegatia FMI, iar o decizie in acest sens ar putea fi luata astazi sau maine.

Ministrul agriculturii spune ca reducerea TVA la paine este o masura la care Guvernul s-a angajat demult, dar a precizat ca nici in acest moment nu poate spune daca FMI va da sau nu unda verde.

Pe de alta parte, premierul Victor Ponta a declarat tot ieri ca isi doreste o discutie cu asociatiie producatorilor din panificatie, cu care sa convina ca Executivul reduce TVA la paine, cu conditia ca acestea sa se angajeze sa sprijine autoritatile in lupta impotriva evaziunii fiscale in domeniu. 

In urma cu cateva luni, ministrul de finante , Daniel Chitoiu, anuntase ca TVA-ul la paine se va reduce de la 24% la 9% iar masura se va aplica de la 1 iulie. In lipsa unui acord al FMI, masura a fost amanata.

Intrebat daca sustine reducerea TVA la paine, presedintele Traian Basescu a declarat aseara, intr-un interviu la un post de televiziune, ca este un sustinator “fara rezerve” al acestei masuri si ca are incredere ca aceasta va fi agreata, intricat FMI si BM “nu ne sunt dusmani, ci prieteni”.