Paleologu: 1 Decembrie inseamna realizarea unui ideal politic, unitatea din 1918

Deputatul Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii, a declarat, pentru agentia Mediafax, ca 1 Decembrie reprezinta realizarea unui ideal politic si un moment suprem in istoria Romaniei, considerand ca romanii cunosc importanta acestei zile. 

“Ziua Nationala a Romaniei trebuie sarbatorita protocolar. (…) Eu mi-as dori sa fie marcata si ziua de 10 mai pentru ca este o data foarte importanta si in mai e mult mai frumos afara si lumea se poate bucura pe cand de 1 Decembrie e intotdeauna frig, e neplacut, e o sarbatoare exclusiv oficiala”, a spus Theodor Paleologu.

De asemenea, Paleologu a precizat ca, din punct de vedere istoric, 1 Decembrie a insemnat realizarea unui ideal politic. “Anume unitatea din 1918, lucru care nu ar fi putut fi realizat fara 10 mai, fara ceea ce reprezinta 10 mai, si anume consolidarea statului suveran si monarhic”, a mai spus fostul ministru al Culturii.

Theodor Paleologu a precizat ca pentru el ziua de 1 Decembrie are “o valoare simbolica extrem de importanta”, dar “nimic extraordinar in raport cu ce reprezinta pentru ceilalti romani”. “Sunt tari in care Ziua Nationala este foarte putin marcata in vreun fel de ceremonii publice. Raportarea la Ziua Nationala in cadrul unei societati variaza de la o tara la alta, nu este peste tot la fel. Poate ca in Statele Unite este foarte mult celebrata aceasta Zi Nationala, in Franta destul de mult, in alte tari mult mai putin. in Danemarca nu este ceva care sa suscite un entuziasm sau o participare nemaipomenita. Cred ca in Romania este mai cu seama o celebrare oficiala, are un caracter foarte oficial prin forta lucrurilor pentru ca este o perioada nepotrivita din an si ce s-ar putea manisfesta ca participare din partea societatii este redus la minim”, a mai spus acesta.

Citeste si: 1 DECEMBRIE: ALBA IULIA, A DOUA CAPITALA A ROMANIEI. MII DE OAMENI VOR PARTICIPA LA MANIFESTARILE DE ZIUA NATIONALA

El a mai spus ca ziua de 1 Decembrie – care va fi marcata in acest an langa Palatul Parlamentului, si nu la Arcul de Triumf – este in “mare masura o serbare care se limiteaza la reprezentantii statului si oficialitati”.

“Nu ma duc la Arcul de Triumf decat daca am o pozitie oficiala care ma obliga sa o fac, nu o sa ma duc de nebun la Arcul de Triumf sa-l vad pe presedinte cum sta in tribuna. Foarte putina lume se duce la asa ceva, pe cand, in alt moment din an, este cu totul altceva. Lumea se poate bucura pentru ca este frumos afara, poate iesi impreuna cu prietenii, cu familia, nu ai cum sa faci lucrul acesta in decembrie. E imposibil. Plus ca vin sarbatorile, lumea este preocupata de sarbatori, la inceputul lui decembrie sunt o multime de evenimente care au loc concomitent, sarbatori prin intreprinderi, sarbatori de dinainte de Craciun si atunci 1 Decembrie este golit de substanta lui”, a mai afirmat Paleologu.

Acesta a precizat ca daca s-ar dori un eveniment cu o mai multa participare populara, ar trebui gandita “o a doua zi nationala, si anume 10 mai”. “Asta nu ia nimic din importanta zilei de 1 Decembrie. 1 Decembrie, o stim cu totii, este o zi care marcheaza un moment suprem in istoria Romaniei”, a completat acesta.

De asemenea, Paleologu a precizat ca majoritatea romanilor cunoaste importanta acestei zile, “incarcatura simbolica” fiind maxima. “Eu am fost in urma cu cativa ani si in alte parti, in Harghita, de exemplu, si am inghetat, a doua oara nu mai merg acolo, am facut-o din patriotism pentru ca aveam o obligatie de ordin civic si politic. (…) Daca nu mai suntem noi la putere, las pe altii. Sa se duca ei sa inghete acolo. Eu am platit pretul”, a completat fostul ministru al Culturii.

Citeste si: IN BUCURESTI, PARADA DE 1 DECEMBRIE SE VA DESFASURA IN PIATA CONSTITUTIEI SI VA AVEA ELEMENTE NOI

Pe de alta parte, Paleologu a precizat ca lucrarile la Arcul de Triumf trebuiau terminate pana la parada de 1 Decembrie, apreciind ca monumentul este actorul principal al acestei sarbatorii.

“Trebuiau sa faca reparatiile mai repede. inca un esec al Guvernului actual. Trebuiau sa se grabeasca cu reparatiile pentru ca, de 1 Decembrie, actorul principal este Arcul de Triumf, nu este presedintele, nu este primul ministru. Acela este elementul simbolic cel mai important pentru ca ne aminteste de ceea ce au facut inaintasii nostri in Primul Razboi Mondial. Iar Casa Poporului simbolizeaza megalomania unora si distrugerea a ceea ce au facut inaintasii nostri. Fiecare dintre noi sau multi dintre noi avem cate un bunic sau strabunic care a fost ranit sau a murit in Primul Razboi Mondial sau macar a participat la efortul Primului Razboi Mondial. Pentru mine, de exemplu, si cred ca foarte multa lume este intr-o situatie similara, pentru mine celebrarea Primului Razboi Mondial si a victoriei din Primul Razboi Mondial este extrem de importanta si face sa rezoneze niste fibre patriotice si personale foarte profunde”, a mai spus Paleologu.

Foto: enational.ro