PALESTINA a devenit membra a Curtii Penale Internationale

PALESTINA a devenit in mod oficial miercuri membra a Curtii Penale Internationale (CPI), cu intentia de a-i aduce in fata justitiei pe liderii israelieni pentru CRIME de RAZBOI sau pentru crime legate de ocupatie, relateaza agentia de presa France Presse.

O ceremonie cu usile inchise a avut loc la sediul tribunalului de la Haga pentru a marca aceasta aderare in cadrul careia ministrul palestinian de externe, Ryad al-Malki, a primit o copie simbolica a Statutului de la Roma, care sta la baza CPI.

CITESTE SI: Curtea Penala Internationala va examina posibile crime de razboi comise in Palestina. Reactia Israelului

Aderarea PALESTINEI la CPI este vazuta ca un nou pas in confruntarea diplomatica si judiciara angajata in 2014 de catre conducerea palestiniana. De asemenea, este un demers cu consecinte incerte: premierul israelian Benjamin Netanyahu si alti lideri israelieni par departe de ziua cand ar putea sa compara in fata curtii de la Haga.

Exasperati de decenii de negocieri de negocieri inutile, fara nicio perspectiva sa vada viitorul stat nascut la care aspira de o lunga perioada de timp, palestinienii au ales sa-si internationalizeze cauza, noteaza AFP.

La sfarsitul anului 2014, palestinienii au decis sa se alature CPI, care are scopul de a-i urmari in justitie pe autorii de genocid, crime impotriva umanitatii si crime de razboi, dupa ce un proiect de rezolutie pentru a pune capat ocupatiei israeliene in trei ani a fost respins de Consiliul de Securitate al ONU. 

CITESTE SI: Palestina a prezentat la ONU cererea de aderare la Curtea Penala Internationala 

Simultan cu cererea de aderare la CPI, presedintele palestinian MAHMOUD ABBAS (foto) a trimis instantei internationale un document autorizand procurorul CPI, Fatou Bensouda, sa ancheteze presupuse crime comise in teritoriile palestiniene incepand cu 13 iunie 2014.

Sursa foto: Washington post