PANAMA: Summit-ul istoric al Americilor, deschis in prezenta lui OBAMA si CASTRO

SUMMIT-ul Americilor s-a deschis vineri la Ciudad de PANAMA in prezenta presedintilor american, BARACK OBAMA, si cubanez, RAUL CASTRO, care urmeaza sa aiba cu aceasta ocazie un istoric schimb de vederi pe fondul apropierii anuntate la jumatatea lunii decembrie, relateaza AFP.

Acest SUMMIT de doua zile, care inregistreaza pentru prima data prezenta Cubei, a inceput in jurul orei 19.40 (sambata, 00.40 GMT), in prezenta a peste 30 de sefi de stat.

CITESTE SI: BARACK OBAMA si RAUL CASTRO discuta despre RECONCILIEREA dintre SUA si CUBA

Reuniunea “prezinta o dimensiune cu adevarat speciala (…), deoarece este pentru prim data in istorie cand sunt prezenti la aceeasi masa 35 de sefi de stat si de guvern” din regiune, a subliniat in discursul inaugural secretarul general al Organizatiei Statelor Americane (OSA), Jose Miguel Insulza, care a calificat summitul ca fiind “istoric”.

Ceremonia a debutat cand liderii s-au asezat in tribuna, presedintii Obama si Castro fiind separati de alti doi sefi de stat. Prezenta celor doi la acest summit va incorona reconcilierea anuntata la capatul a 18 luni de negocieri derulate in cel mai mare secret.

CITESTE SI: SUA: Un TANAR care ar fi PLANUIT un ATENTAT SINUCIGAS “in numele STAT ISLAMIC” a fost ARESTAT 

Casa Alba a anuntat vineri ca va trebui probabil sa se astepte pana sambata pentru a asista la o veritabila discutie intre Barack Obama si Raul Castro. Va fi prima dintre sefi de state din cele doua tari cu incepere din 1956.

Dupa discursurile de sambata, liderii vor participa la un dineu oficial la un dineu oficial in vechiul oras Panama, inainte de a se regasi la sesiunile plenare.

Sursa foto: washington post