#PanamaPapers: Toata averea lui ION TIRIAC e intr-un offshore din Panama

Numele lui ION TIRIAC apare in scandalul Panama Papers, ce mai mare scurgere de informatii din istorie despre banii ascunsi de miliardarii lumii prin intermediul firmelor offshore.

ION TIRIAC si-a pus toata averea intr-o fundatie privata din Panama. Miliardarul face parte din Puma Fundation, o fundatie privata care „a devenit beneficiarul final al marilor afaceri derulate in Romania de fostul sportiv”, potrivit Rise Project.

Avocatul lui ION TIRIAC spune ca fundatia este practic testamentul financiar al omului de afaceri. „Puma Foundation este o fundatie pentru clauza de moarte. Tot ce inseamna patrimoniul lui ION TIRIAC se inchide in Puma Foundation. Asta inseamna ca orice tranzactie se inchide, in final, in Puma Foundation. Fondator unic al fundatiei este ION TIRIAC. Toti ceilalti care aparem acolo, eu, Rodica TIRIAC, Klaus Mangold avem aceeasi pozitie, membri ai consiliului director, avem atributii indeobste dupa moartea acestuia. Daca pana atunci nu o dizolva… (n.r.- rade). Acolo se va imparti totul, in functie de cum dispune in ultima scrisoare beneficiarul in viata. Dispozitiile fundamentale, inclusiv dreptul de veto, le are ION TIRIAC.”

CITESTE SI: # PANAMA PAPERS: PERCHEZITII la SEDIUL UEFA de la NYON 

TIRIAC a comercializat in Romania automobilele produse de corporatia Daimler, inclusiv marca Mercedes, inca de la inceputul anilor 90. In 2003, afaceristul roman l-a cooptat pe executivul german in consiliul de strategie al unei agentii guvernamentale ca sa stimuleze investitiile straine in Romania, mai scriu jurnalistii de la RISE Project.

Scurgerile masive de informatii cu privire la paradisul fiscal prin care mai multi lideri mondiali isi spalau banii au zguduit o lume intreaga. “Panama Papers” arata cum sefi de stat, dar si alti politicieni de rang inalt, miliardari, celebritati, sportivi, precum si retele criminale fac parte din lista de beneficiari reali a mai mult de 214.000 de societati offshore care au fost inregistrate in 21 de paradisuri fiscale. Aceste companii functionau prin intermediul firmei de avocatura Mossack Fonesca.

CITESTE SI: Comisia de buget ii va audia pe sefii ANAF si ONPCSB in legatura cu PANAMA PAPERS

Printre cei care aveau legaturi cu aceste paradisuri fiscale se enumera apropiati ai lui Vladimir Putin , premierul Islandei, Sigmundur Gunnlaugsson (care a plecat in timpul unui interviu in care a fost intrebat de firma sa, Wintris >> , fostul premier din Moldova, Ion Sturza , dar si fotbalistul Lionel Messi sau fostul sef al UEFA, Michel Platini.

 Sursa foto: agerpres