Pandemia de coronavirus poate pune capăt unui gest pe care oamenii îl fac de mii de ani

Jurnaliștii de la BBC au realizat o analiză în cadrul căreia se sugerează faptul că, din cauza pandemiei de coronavirus, oamenii ar putea renunța la un gest pe care îl fac de mii de ani. Este vorba despre strânsul mâinilor.

Această modalitate standard de salut ar putea deveni, în scurt timp, istorie din cauza măsurilor de distanțare impuse pe plan global de pandemia de coronavirus. Mai mulți experți în boli infecțioase care au fost contactați de jurnaliștii BBC au ajuns la concluzia unanimă că strânsul mâinilor ar putea dispărea chiar dacă epidemia se va fi încheiat demult.

„Acum, când întinzi mâna cuiva, întinzi, de fapt, o armă biologică”, a afirmat Gregroy Poland, expert în boli infecţioase la Mayo Clinic, unul dintre cele mai prestigioase institute de cercetare medicală din Statele Unite. „Acest obicei e unul demodat care nu-şi mai găseşte locul într-o cultură modernă, cu oameni care realizează cât de uşor se pot răspândi infecţiile microbiene”, consideră Poland.

Întrebarea logică este cu ce anume vom înlocui această formulă de salut tradițională? Conform experților în comunicare chestionați de sursa citată, strânsul mâinilor ar putea fi înlocuit de alte gesturi, precum salutul prin mişcarea uşoară a capului sau chiar atinsul coatelor, metodă folosită deja în contextul crizei provocate de pandemia de coronavirus.

Sursa foto: BBC