Papa Francisc a ajuns în Bulgaria! O vizită delicată pentru Suveranul Pontif

Papa Francisc a început duminică o vizită de trei zile în Bulgaria și Macedonia de Nord. Duminică dimineață, Papa Francisc s-a îmbarcat de pe Aeroportul Fiumicino din Roma pentru a decola la Sofia.

Este a doua vizita a unui papă în această țara majoritar ortodoxă, după cea a Sfântului Ioan Paul al II-lea din 2002. Suveranul Pontif se va întâlni cu președintele și premierul Bulgariei, dar și cu Neofit, patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare. În program mai figurează și o vizită într-o tabără de refugiați, dar și o liturghie în orașul cu cea mai mare comunitate catolică din Bulgaria. Papa va conduce și la Sofia rugăciuni în aer liber la care sunt așteptați cât mai mulți oameni.

Bulgaria, o țară cu 7,1 milioane de locuitori, are doar 58.000 de catolici, iar în Macedonia de Nord, din cei 2 milioane de locuitori, doar 15.000 sunt catolici. Scopul vizitei de trei zile este de îmbunătățire a relațiilor cu bisericile orthodoxe, parte a campaniei Vaticanului de reapropiere a celor două ramuri ale Creștinismului ce s-au despărțit în 1054.

Misiunea este însă delicată din cauza că bisericile ortodoxe din cele două țări sunt prinse în propriiile conflicte interne, care au afectat și relațiile cu catolicii. Liderii Bisericii Ortodoxe Bulgare au ordonat preoților săi să nu ia parte la rugăciuni și slujbe împreună cu Papa, pentru că legile nu permit acest lucru. Suveranul Pontif se va întâlni, însă, cu Patriarhul Neofit și va vizita catedrala ortodoxă din Sofia.

Biserica Ortodoxă din Bulgaria a spus, luna trecută, într-un comunicat de presă, că invitația pentru papă a fost făcută de autoritățile statului, sugerând că i-a fost dat doar un rol secundar în planificarea ei. Ortodocșii bulgari sunt printre cei mai duri în privința relațiilor cu Biserica Catolică. Este singura comunitate ortodoxă care a boicotat cele mai recente întâlniri organizate în cadrul dialogului oficial ortodox-catolic și a boicotat și Consiliul Pan-Ortodox din 2016.

După Bulgaria, Suveranul Pontif va face marți o vizită în Macedonia de Nord, înainte de a reveni la Roma. Iar următoarea sa vizită în străinătate va fi cea din România între 31 mai și 2 iunie.

Sursa foto: Catholic News Agency