PAPA FRANCISC a ajuns in Iordania, urmeaza a se intalni cu refugiati sirieni pe malul Raului Iordan

Papa Francisc ar putea veni in Romania

PAPA FRANCISC a sosit, sambata, in Iordania, prima etapa a unui turneu in Orientul Mijlociu care va include Betleem si Ierusalim, in cadrul dialogului interreligios si ecumenic.

La coborarea din avion la Amman, PAPA FRANCISC a fost intampinat de printul Ghazi ben Mohamed, unul dintre consilierii regali pentru Afaceri religioase.

Suveranul Pontif urmeaza sa aiba o intrevedere cu regele Abdallah al Iordaniei, pe care l-a primit deja de doua ori la Vatican.

Ulterior, PAPA FRANCISC va oficia o slujba religioasa pe un stadion din Amman, sambata dupa-amiaza, dupa care se va intalni cu refugiati sirieni pe malul Raului Iordan.

Citeste si: Vizita Papei Francisc in Tara Sfanta va avea si scopuri politice

ETAPELE vizitei Papei Francisc in Iordania, Cisiordania si Israel

PAPA FRANCISC efectueaza un pelerinaj in tara Sfanta, in perioada 24-26 mai, in cadrul caruia va efectua vizite in Iordania, Cisiordania si Israel, relateaza AFP, care prezinta principalele etape ale acestui turneu.

BETANIA (Iordania) – Pe malul iordanian al Iordanului, in dreptul orasului palestinian Ierihon, acesta este locul in care Isus Cristos a fost botezat, potrivit traditiei, de catre Ioan Botezatorul.

In 2009, Benedict al XVI-lea a pus prima piatra la temelia unei noi biserici de rit melkit (greco-catolic) si unei biserici latine (catolice romane), cele doua comunitati crestine prezentate ca fiind majoritare in Iordania.

BETLEEM (Cisiordania) – Papa va oficia aici o mare mesa in public, in Piata Mangeoire, in fata Bazilicii Nasterii.

Situata in centrul Betleemului, un oras autonom palestinian, Biserica Nasterii a fost construita in secolul al IV-lea pe locul pe care, potrivit traditiei, Maria l-a nascut pe Isus, intr-un grajd.

Clasat in Patrimoniul Mondial, lacasul atrage doua milioane de pelerini anual. Cladirea a fost afectata de intemperii si conflicte, acoperisul fiind supus unor ample lucrari de renovare.

Citeste si: Papa Francisc: Martienii au dreptul de a fi botezati

TABARA DE REFUGIATI DE LA DHEISHEH (Cisiordania) – infiintata in 1949, tabara de refigiati a gazduit mai intai familii palestiniene izgonite din Ireusalim si din zona orasului de catre armata israeliana, in timpul Razboiului israeliano-arab. in prezent, 14.800 de palestinieni traiesc in aceasta zona de la periferia Betleemului, care a devenit a cincea cea mai populata tabara de refugiati din Cisiordania, din totalul de 19.

in 2000 Ioan Paul al II-lea a indemnat, intr-o vizita in aceasta tabara, la o solutionare rapida a dramei refugiatilor palestinieni.

BAZILICA SFANTULUI MORMANT (Ierusalim) – Cel mai important sanctuar al crestinismului a fost construit pe locul in care, potrivit traditiei, Isus a fost crucificat, iar apoi coborat in momant, dupa care a inviat.

sase comunitati de crestini – greci ortodocsi, catolici latini (romani), armeni, copti, sirieni ortodocsi si etiopieni – impart acest sanctuar de la “statu quo-ul” din 1852.

Papa Francisc urmeaza sa participe la o rugaciune ecumenica alaturi de sefi ai altor biserici crestine, acesta reprezentand punctul culminant al pelerinajului sau.

ESPALANDA MOSCEILOR/ZIDUL PLENGERII (Ierusalim) – Espalanada Moscheilor, numita Haram al-Sharif (“Sanctuarul Nobil”) de catre musulmani si “Muntele Templului” de catre evrei, este un loc sacru si o sursa de tensiuni aproape zilnice intre cele doua religii.

Strajuita de celebra “Cupola a Stancii”, esplanada adaposteste Moscheea Al-Aqsa, cel de-al treilea loc sfant al islamului.

In partea opusa se afla Zidul Plangerii, ultimul vestigiu al celui de-al Doilea Templu evreiesc, distrus in anul 70 de catre romani, un loc sacru al iudaismului.

MEMORIALUL YAD VASHEM (Ierusalim) – Consacrat memoriei celor sase milioane de evrei care au cazut victime genocidului nazist in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, acest loc adapostit de o padure gazduieste un muzeu, arhive, un zid pe care sunt inscrise numele victimelor si o Cripta a Amintirii, unde oaspetii de marca sunt invitati sa reaprinda “flacara eterna”.

GRADINA GHETSIMANI (Ierusalim) – La poalele Muntelui Maslinilor, in Gradina Ghetsimani, potrivit Noului Testament, s-a rugat Isus, inainte sa fie arestat de catre romani. in gradina cresc maslini, dintre care unii ar fi milenari.

CENACLUL (Ierusalim) – Potrivit traditiei, acesta este locul unde a Isus a luat ultima cina impreuna cu apostolii, in timpul careia a fost instituita euharistia. Tot aici Sfantul Duh s-a pogorat asupra apostolilor, dupa 50 de zile de la Paste. Aceste doua evenimente marcheaza, pentru crestini, nasterea Bisericii.

Cenaclul (locul Cinei de Taina) se afla la al doilea etaj al acestui edificiu, pe Muntele Sion, iar la parter se afla mormantul regelui David. Lacasul este totodata un sanctuar musulman.

Acest loc, pe a carui utilizare Vaticanul doreste sa o recupereze, cristalizeaza furia credinciosilor evrei radicali care se opun ca Papa sa oficieze o mesa pe care o considera “lipsita de pietate”.