PAPA FRANCISC a CONDAMNAT orice forma de ANTISEMITISM din EUROPA

Papa Francisc

PAPA FRANCISC a CONDAMNAT, luni, orice forma de ANTISEMITISM in EUROPA, o tendinta pe care el a considerat-o ”preocupanta”, laudand in fata rabinilor europeni ”dialogul sistematic” angajat de 50 de ani intre crestini si evrei, relateaza AFP.

”Tendintele antisemite si unele acte de ura si violenta sunt preocupante in Europa. Fiecare crestin nu poate fi decat ferm in condamnarea oricarei forme de ANTISEMITISM”, a declarat Jorge Bergoglio, care si-a manifestat de multe ori prietenia fata de evrei si iudaism.

PAPA FRANCISC i-a primit in audienta pe responsabilii Conferintei Rabinilor Europeni (CER), o premiera de la infiintarea acestei organizatii in 1956.

CITESTE SI: PAPA FRANCISC foloseste cuvantul “GENOCID” referindu-se la MASACRUL ARMENILOR. Turcia isi RECHEAMA AMBASADORUL de la Vatican 

Facand referire la documentul Conciliului Vatican II, ”Nostra Aetate”, care in 2005 a exprimat respectul fata de alte religii, inclusiv iudaismul, rupand cu secole de antiiudaism catolic, PAPA FRANCISC a subliniat ca acest dialog progreseaza ”de aproape o jumatate de secol intr-o maniera sistematica”.

PAPA FRANCISC i-a adus un vibrant omagiu Rabinului Romei, Elio Toaff, ”om al pacii si al dialogului”, decedat duminica la Roma, care a avut un rol esential in apropierea dintre evrei si crestini, primindu-l in sinagoga sa pe Papa Ioan Paul al II-lea in 1986. Intre cei doi s-au stabilit relatii de prietenie dupa aceasta vizita istorica.

CITESTE SI: Site-ul VATICANULUI a fost ATACAT de HACKERI TURCI in urma declaratiilor PAPEI despre ”genocidul” armean 

Marele rabin al Moscovei, Pinchas Goldshmidt, presedintele CER, a subliniat in fata Papei ca evreii sunt in prezent in Europa ”victimele colaterale” ale unei ofensive antimusulmane instrumentalizate de catre mediile de extrema-dreapta.

CER este una dintre principalele voci ale iudaismului in Europa si regrupeaza circa 600 de rabini ortodocsi din circa patruzeci de tari.