PAPA FRANCISC cere combaterea “formelor moderne de SCLAVIE”

PAPA FRANCISC a lansat un apel la lupta “impotriva formelor moderne de SCLAVIE” in timpul predicii sale de la slujba de joi, cand la Vatican a fost marcata Ziua Internationala a Pacii, transmite Agerpres, care citeaza agentia EFE.

“Toti suntem meniti sa fim liberi (…) si fiecare cu responsabilitatea ce-i revine sa lupte impotriva formelor moderne de SCLAVIE”, a spus suveranul pontif la Bazilica Sfantul Petru. El a apreciat in continuare ca oportunitatile reduse de a gasi un loc de munca isi aduc contributia la aparitia acestor tipuri noi de SCLAVIE.

PAPA FRANCISC a transmis un mesaj asemanator si pe 12 decembrie, cand a cerut companiilor sa ofere angajatilor “conditii de munca demne si salarii decente”, criticand totodata “coruptia celor care sunt dispusi sa faca orice pentru a se imbogati”, in opinia sa aceasta fiind tot o forma moderna de oprimare.

Citeste si: MESAJUL PAPEI DE CRACIUN: Puterea divina sa atinga inimile celor scufundati in mondenitate si indiferenta

Printre cauzele care conduc la “SCLAVIA moderna”, suveranul pontif a enumerat, in predica sa din prima zi a noului an, saracia, subdezvoltarea si excluderea sociala, combinate cu accesul insuficient la educatie sau “cu o realitate caracterizata de oportunitatile limitate, pentru a nu spune inexistente, de gasire a unui loc de munca.

El a vorbit si despre terorismul si conflictele armate ce obliga unii oameni sa devina imigranti ilegali in alte tari, unde “accepta sa traiasca si sa munceasca in conditii inadmisibile”.

Citeste si: Papa Francisc ii critica pe episcopii si cardinalii de la Vatican ca sufera de 15 boli din cauza lacomiei

Insistand asupra coruptiei, PAPA FRANCISC a subliniat ca aceasta “apare atunci cand in centrul unui sistem economic se afla zeul banului, nu omul”.

In randul formelor de SCLAVIE moderna suveranul pontif a inclus prostitutia si traficul de organe si a sugerat ca “dreptul fiecarei persoane de a nu fi supusa sclaviei sau servitutii” sa devina “o norma obligatorie de drept international”.