PAPA FRANCISC si EDWARD SNOWDEN se “lupta” pentru premiul NOBEL pentru PACE

Sezonul premiilor Nobel debuteaza luni, cu cel pentru medicina, iar speculatiile abunda deja pe seama viitorilor posibili laureati ai prestigiosului trofeu pentru pace, printre care se numara americanul Edward Snowden, papa Francisc si pakistaneza Malala Yousafzai, informeaza AFP, potrivit Mediafax.

Intrucat descoperitorii celebrului “boson Higgs”, Peter Higgs si Francois Englert, au fost recompensati deja cu premiul Nobel pentru fizica, in 2013, speculatiile se concentreaza in acest an mai mult asupra premiului pentru pace si a celui pentru literatura.

Pentru premiul pentru pace, care va fi decernat pe 10 octombrie, au fost primite un numar record – 278 – de candidaturi. Desi lista completa este secreta, anumite nume sunt dezvaluite de cei care le-au propus, precum cel al americanului Snowden, fost consultant in Agentia de Securitate Nationala (National Security Agency/ NSA), care a dezvaluit amploarea supravegherii electronice pe care o coordoneaza Statele Unite.

CITESTE SI: PAPA FRANCISC ar putea fi vizat de un ATENTAT TERORIST 

Kristian Berg Harpviken, directorul Institutului de cercetari pentru pace din Oslo (PRIO), este unul dintre putinii experti in domeniu care a publicat o lista a favoritilor, chiar daca el nu a ghicit niciodata castigatorul.

In acest an, Kristian Berg Harpviken l-a pus pe papa Francisc pe primul loc, in fata lui Edward Snowden, despre care spune ca ar fi un laureat controversat, deoarece “multi oameni continua sa il vada ca pe un tradator si ca pe cineva care a incalcat legea”. Papa Francisc, care se afla si in fruntea cotelor formulate de casa de pariuri Paddy Power, este si el un candidat care genereaza opinii divizate.

Alte nume se aflau deja pe lista favoritilor inca de anul trecut, precum Malala Yousafzai, militanta pentru dreptul la educatie in varsta de 17 ani, si medicul Denis Mukwege, care trateaza femeile violate in estul Republicii Democrate Congo.

Nobelul ar putea sa se orienteze insa spre Rusia, prin premierea, de exemplu, a ziarului de opozitie Novaya Gazeta (coinfiintata de Mihail Gorbaciov in 1993, cu banii primiti odata cu Nobelul sau), sau catre Belarus, prin alegerea militantului pentru drepturile omului Ales Bialiatki.

Sezonul premiilor Nobel debuteaza luni, 6 octombrie, odata cu atribuirea celui pentru medicina. Laureatii vor primi cate o medalie din aur si un premiu in valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 880.000 de euro), care poate fi impartit intre cel mult trei castigatori pe fiecare categorie.

CITESTE SI: EDWARD SNOWDEN, prima aparitie publica in RUSIA. Fostul consultant a fost la Teatrul BALSOI 

Laureatii isi vor primi premiile Nobel in timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm si la Oslo, pe 10 decembrie, ziua in care se comemoreaza moartea fondatorului premiilor, Alfred Nobel, decedat in 1896.

Sursa foto: washington post