Papa Ioan Paul al II-lea si Papa Ioan al XXIII-lea, declarati sfinti in cadrul unei ceremonii impresionante. UPDATE

Moment istoric la Vatican. PAPA IOAN PAUL AL II-LEA si PAPA IOAN AL XXIII-lea au fost trecuti in randul sfintilor, in cadrul unei ceremonii impresionante care s-a desfasurat duminica in Piata Sfantul Petru de la Vatican, condusa de actualul Suveran Pontif, Papa Francisc, cu participarea Papei emerit, Benedict al XVI-lea. MAI JOS PUTETI VEDEA CEREMONIA IN LIVE STREAM.

Papa Francisc i-a declarat sfinti pe Ioan al XXIII-lea si Ioan Paul al II-lea, in fata unei multimi de sute de mii de credinciosi veniti din intreaga lume.

“Ii declaram si ii definim sfinti pe preafericitii Ioan al XXIII-lea si Ioan Paul al II-lea, ii trecem in randul sfintilor si stabilim ca, in toata Biserica, ei sa fie cinstiti cu evlavie printre sfinti”, a declarat solemn papa argetininian, aclamat imediat de multime, in timp ce clopotele rasunau in tot orasul Roma.

Cardinalul Angelo Amato, Prefect pentru Cauza Sfintilor, a formulat cererea de trei ori, pentru a marca astfel solemnitatea demersului: “Sfinte Parinte, Sfânta Biserica, increzatoare in promisiunea Domnului de a trimite asupra ei Spiritul Dreptatii, il roaga pe Sanctitatea Voastra sa binevoiasca sa ii treaca pe acesti fii alesi in rândul sfintilor”.

UPDATE ora 11.15: A inceput slujba de sanctificare la Vatican, aproximativ un milion de pelerini participa la ceremonie.

UPDATE ora 10.25: Un milion de oameni au fost confirmati ca vor participa la sanctificare. Delegatiile oficiale au inceput sa soseasca in Piata Sf. Petru. Pe ultima suta de metri s-a anuntat ca va veni un reprezentant al casei regale britanice, dar si regele Juan Carlos al Spaniei. Papa Benedict a intrat la aceasta ora in Piata unde va avea loc canonizarea.

Este pentru prima data cand doi papi sunt canonizati in cadrul aceleiasi ceremonii. La eveniment vor asista 98 de delegatii oficiale, 24 de sefi de stat si de guvern si sute de mii de pelerini din intreaga lume.

Polonezul PAPA IOAN PAUL ALl II-LEA si italianul PAPA IOAN AL XXIII-LEA au fost mai intai beatificati, o etapa obligatorie pentru sanctificare, iar de astazi vor avea o data in calendar la care vor fi celebrati.

Afla aici detalii despre ceremonia de sanctificare de la Vatican

Ambii suverani pontifi au vizitat Romania. in 1999, la zece ani de la caderea comunismului, Ioan Paul al II-lea era primul papa care vizita o tara majoritar ortodoxa. Ioan al XXIII-lea a vizitat si el Romania in anii ’30, pe vremea cand nu devenise inca papa si se afla intr-o misiune diplomatica.

O slujba de celebrare a acestui eveniment are loc si la Bucuresti, la Catedrala Sfantul Iosif.

Papa Francisc va ajunge in piata intr-o procesiune cu ritm de litanie a sfintilor. Apoi, in fata portretelor uriase ale celor doi papi afisate pe fatada, papa Francisc va pronunta formula care ii va inscrie pentru totdeauna pe cei doi precedesori ai sai in “registrul celest” al acelora la care toti catolicii sunt invitati sa se roage pentru a fi ajutati in vietile lor pamantene.

Papa Francisc s-a recules la mormantul Papei Ioan Paul al II-lea

Desi canonizarea lui Ioan al XXIII-lea, supranumit “papa cel bun”, nu pare sa fie contestata de nimeni, aceea a lui Ioan Paul al II-lea are multi detractori, care ii reproseaza fostului papa polonez “orbirea” in fata infractiunilor pedofile, o prea mare concentrare a puterii si severitatea sa fata de teologii disidenti, mai ales fata de teologia eliberarii.

Francisc va celebra apoi o mesa solemna cu cinci prelati, inclusiv cu episcopul de Bergamo (de unde era originar Ioan al XXIII-lea), Francesco Beschi, si cu fostul secretar privat al lui Ioan Paul al II-lea, arhiepiscopul de Cracovia, Stanislas Dziwisz.

Comuniunea va fi distribuita de 600 de preoti in piata Sf. Petru si de 200 diaconi pe Via della Conciliazione care duce in aceasta piata.

Papa Francisc a decis ca Ioan al XXIII-lea sa fie canonizat impreuna cu Ioan Paul al II-lea, pentru a evita riscul dezvoltarii unui cult al personalitatii prea mare in jurul papei Wojtyla. Autoritatile se asteapta ca un numar foarte mare de polonezi sa fie prezenti la Roma pentru a asista la sanctificarea eroului lor.

De altfel, Roma se pregateste sa primeasca cateva sute de mii de pelerini si zeci de delegatii oficiale pentru “evenimentul planetar” care constituie, duminica, canonizarea papilor Ioan al XXIII-lea si Ioan Paul al II-lea.

800.000 de pelerini se reunesc la Vatican

Mii de credinciosi din intreaga lume au ajuns, inca de sambata, in Piata Sfantul Petru, la eveniment fiind asteptati peste opt sute de mii de oameni. La ceremonie vor participa seful statului polonez, Bronislaw Komorowski, dar si fostul președinte Lech Walesa, care l-a cunoscut personal pe Papa Ioan Paul al II-lea, polonez de origine.

Atmosfera este ca de sarbatoare la Vatican si la Roma, in asteptarea cermoniei de canonizare. Primii pelerini s-au instalat in Piata Sfantul Petru, pentru a fi siguri ca nu vor pierde niciun moment.

„Papa Ioan Paul al II-lea a avut un impact puternic asupra vietii mele. Am fost aici, in 1983. Am condus delegatia nigeriana pentru o audienta cu papa, iar de la acea intalnire cu el, viata mea s-a schimbat”, a declarat o femeie, citata de Digi 24.

„Canonizarea, in special cea a lui Ioan Paul al II-lea, este pentru noi tineretea, el este papa tineretii noastre, el a facut multe pentru tineri”, spune o alta. „Nu avem nimic cu noi, doar steagul, si suntem foarte fericiti ca suntem aici, chiar daca ploua, suntem fericiti”, declara un tanar.

Pe langa oficiali si pelerini obisnuiti, la ceremonie va participa si stranepotul Papei Ioan al XXIII-lea, Marco Roncalli. „Drept sa va spun, nu vad ceva senzational aici. Nu este un premiu acordat unor super-eroi, aceasta este o confirmare puternica”, a spus el.

La Vatican a ajuns si un german, la volanul unei masini poloneze, fabricate in 1958, care i-a apartinut cardinalului Karol Wojtila, inainte sa devina Papa Ioan Paul al II-lea. Barbatul a calatorit de la Berlin pana la Roma pentru ca a dorit sa fie prezent la ceremonia de canonizare a fostului suveran.

Se scrie istorie la Vatican

In fata sutelor de mii de credinciosi veniti din Italia, Polonia si din alte tari – si a altor cateva sute de milioane in fata televizoarelor si in cinematografe din 20 de tari, cu ochelari 3D -, primul papa latino-american din istorie va canoniza, duminica, in piata Sf. Petru, doi papi: Giuseppe Angelo Roncalli, cel care a organizat Conciliul Vatican II (1962 – 1965), care a deschis Biserica Catolica spre lume si spre alte religii, si Karol Wojtyla, un promotor de tip “globe-trotter” al catolicismului si care a contribuit la prabusirea comunismului. 

Prezenta papei emerit Benedict al XVI-lea, retras la Vatican, este considerata probabila, dar ea nu a fost confirmata. Joseph Ratzinger a fost foarte activ in Conciliu si un apropiat al papei polonez. 

Citeste si: Satanistii au furat relicvele Papei Ioan Paul al II-lea

150 de cardinali, 1.000 de episcopi, 6.000 de preoti din lumea intreaga vor asista, duminica, la mesa in aer liber, in fata celebrei bazilici din Vatican. In total, 93 de delegatii oficiale, printre care 24 sefi de state si capete incoronate, vor asista la aceasta slujba care va avea o durata de doua ore. 

Musulmani, anglicani, ortodocsi, dar putini protestanti – ostili cultului catolic al sfintilor – vor fi acolo, alaturi de o puternica prezenta evreiasca, venita sa isi exprime recunostinta fata de cei doi papi care au luptat pentru a stopa prejudecatilor antievreiesti din sanul Bisericii Catolice.

Se vorbeste despre un numar de pelerini care va ajunge la 800.000 – 1.000.000 in zilele de sambata si duminica si de un cost pentru Roma de cel putin 7 milioane de euro pentru intreaga perioada pascala.

“Este un eveniment pe care Roma nu l-a trait niciodata in istorie, canonizarea a doi papi in prezenta altor doi suverani pontifi vii”, a spus, miercuri, monseniorul Liberio Andreatta, directorul Agentiei vaticane de organizare a pelerinajelor (ORP).

Celebrarile religioase vor incepe inca de sambata seara, cu “nopti albe” de rugaciune, in aproximativ 15 biserici romane, in mai multe limbi straine.

Noaptea, zeci de mii de pelerini vor trebui sa doarma in autocare sau pe strazi, pe podurile de pe Tibru, in speranta ca vor putea sa ajunga apoi in piata Sf. Petru. Pentru cei mai multi dintre ei care nu vor reusi, ecrane uriase vor difuza ceremonia in mai multe zone istorice din capitala italiana.

Orasul Etern a intrat deja intr-un interval delicat, care a debutat in Vinerea Mare (18 aprilie) si se va incheia cu un concert urias pentru a sarbatori ziua de 1 mai, care include si Sarbatoarea eliberarii (25 aprilie) si dubla canonizare (27 aprilie).

Transporturi, securitate, comunicatii – toate serviciile sunt in alerta. “Am pregatit un plan de servicii si transport care pleaca din Drumul crucii pe 1 mai, care va dura deci aproximativ doua saptamani, al carui cost total se ridica la 7,8 milioane de euro”, a precizat municipalitatea din Roma.

Citeste si: A doua minune a Papei Ioan Paul al II-lea a fost recunoscuta de Vatican

Doar pentru canonizare, primaria prevede transporturi “intarite” sambata si duminica cu autobuze suplimentare, iar cele doua linii de metrou vor circula fara intrerupere. Portretele celor doi viitori sfinti au aparut deja pe autobuze.

Primaria a prevazut amplasamente pentru peste 4.300 de autocare, in timp ce numeroase trenuri si avioane speciale sunt asteptate in capitala italiana. Unii dintre pelerini vor ajunge si cu vaporul, in portul vecin Civitavecchia.

In ceea ce priveste securitatea, peste 2.400 de agenti din Politia nationala vor veni in sprijinul celor 2.000 de membri ai Politiei municipale care vor patrula pe strazi.

Fortele de ordine se asteapta la o “invazie” de hoti, in special cei de buzunare, care vor veni din intreaga Italie pentru a profita de o asa mare concentrare de straini in centrul Romei.

Un “culoar de securitate” va fi organizat in centrul strazilor care duc spre Vatican, cu bariere metalice pentru a permite fortelor de ordine, delegatiilor oficiale si ambulantelor sa circule.

Piata Sf. Petru din Vatican va fi inchisa chiar si pentru pietoni sambata seara, iar accesul va fi autorizat abia incepand de duminica, de la ora 03.30 GMT.

Peste 2.600 de voluntari din Protectia civila vor distribui 4 milioane de sticle de apa turistilor si pelerinilor.

Ei vor fi sprijiniti de aproximativ 600 de voluntari de la organizatii catolice, sute de medici si infirmiere de la serviciile de urgente medicale si de o mie de persoane care se vor ocupa de curatenie.

Radio-Vatican va transmite in mai multe limbi straine toate informatiile utile pentru public, ca si ceremonia de canonizare a celor doi papi, inclusiv in mijloacele de transport in comun.

Consecinta acestei “invazii”: potrivit site-ului Casa.it, pretul mediu al unui apartament mobilat a crescut pentru weekendul 25-27 aprilie cu 137-173% in raport cu weekendurile precedente.

Ambii suverani pontifi au fost la Bucuresti in decursul vietii lor, Angelo Roncalli, in 1930 si 1932, pe cand era in misiune diplomatica in Bulgaria, si papa Ioan Paul al II-lea, cu ocazia istoricei vizite din 7-9 mai 1999, potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti (ARCB).

In timpul misiunii diplomatice in Bulgaria, monseniorul Angelo Roncalli, viitorul Papa Ioan al XXIII-lea, a venit la Bucuresti de trei ori, in vizita la Nuntiul Apostolic, monseniorul Angelo Maria Dolci. in august 1930, Angelo Roncalli a vizitat si manastirea ortodoxa de la Caldarusani, iar in 1944, cand era delegat apostolic in Turcia, la cererea rabinului-sef al Ierusalimului, Isaac Herzog, i-a ajutat pe evreii romani deportati in Transnistria, trimitand ajutoare in lagare si eliberand certificate false de botez.

De asemenea, monseniorul Roncalli a intervenit pe langa autoritatile turce pentru ca o nava cu evrei romani, plecata din Portul Constanta cu destinatia Ierusalim, sa poata traversa apele teritoriale ale Turciei, datorita interventiei lui fiind salvati aproximativ 750 de evrei romani, dintre care 250 de copii orfani.

“Atat Ioan al XXIII-lea cat si Ioan Paul al II-lea ne-au iubit tara, poporul si Bisericile. Liantul care ii uneste insa intr-un mod minunat pe cei doi suverani pontifi de tara noastra este un calugar capucin, Ieremia Valahul (1556-1625), primul roman ridicat la cinstea altarelor de catre Biserica Catolica: Ioan al XXIII-lea a recunoscut virtutile eroice ale calugarului, la 18 decembrie 1959, iar Ioan Paul al II-lea l-a beatificat, la 30 octombrie 1983, oferind astfel un ocrotitor in Cer romanilor prigoniti pentru credinta lor”, a precizat Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti.

Arhiepiscopul Mitropolit de Bucuresti si presedintele Conferintei Episcopilor Catolici din Romania, IPS Ioan Robu, precum si numerosi preoti, calugari, calugarite si credinciosi din intreaga tara vor participa la celebrarea canonizarii celor doi suverani pontifi.