Papa Ioan Paul al II-lea si Papa Ioan al XXIII-lea vor fi sanctificati in piata Sf. Petru

PAPA IOAN PAUL al II-lea si PAPA IOAN al XXIII-lea vor fi sanctificati. PAPA FRANCISC se pregateste sa sanctifice doi dintre predecesorii sai, italianul Ioan al XXIII-lea si polonezul Ioan Paul al II-lea, care simbolizeaza deschiderea spre lume si increderea in a fi catolic, doua fete complementare ale Bisericii catolice, in care el se recunoaste, transmite Mediafax, care citeaza AFP.

In fata sutelor de mii de credinciosi veniti din Italia, Polonia si din alte tari – si a altor cateva sute de milioane in fata televizoarelor si in cinematografe din 20 de tari, cu ochelari 3D -, primul papa latino-american din istorie va canoniza, duminica, in piata Sf. Petru, doi papi: Giuseppe Angelo Roncalli, cel care a organizat Conciliul Vatican II (1962 – 1965), care a deschis Biserica Catolica spre lume si spre alte religii, si Karol Wojtyla, un promotor de tip “globe-trotter” al catolicismului si care a contribuit la prabusirea comunismului. 

Prezenta papei emerit Benedict al XVI-lea, retras la Vatican, este considerata probabila, dar ea nu a fost confirmata. Joseph Ratzinger a fost foarte activ in Conciliu si un apropiat al papei polonez. 

Citeste si: Satanistii au furat relicvele Papei Ioan Paul al II-lea

150 de cardinali, 1.000 de episcopi, 6.000 de preoti din lumea intreaga vor asista, duminica, la mesa in aer liber, in fata celebrei bazilici din Vatican. In total, 93 de delegatii oficiale, printre care 24 sefi de state si capete incoronate, vor asista la aceasta slujba care va avea o durata de doua ore. 

Musulmani, anglicani, ortodocsi, dar putini protestanti – ostili cultului catolic al sfintilor – vor fi acolo, alaturi de o puternica prezenta evreiasca, venita sa isi exprime recunostinta fata de cei doi papi care au luptat pentru a stopa prejudecatilor antievreiesti din sanul Bisericii Catolice.

inca de la mijlocul saptamanii, Orasul Etern a inceput sa fie asaltat de turisti, veniti pe jos, cu autocarul, cu automobilul personal, in timp ce chioscurile de presa au fost aprovizionate cu mii de carti postale cu papi, in special cu Ioan Paul al II-lea si cu Francisc.

Se vorbeste despre un numar de pelerini care va ajunge la 800.000 – 1.000.000 in zilele de sambata si duminica si de un cost pentru Roma de cel putin 7 milioane de euro pentru intreaga perioada pascala.

“Este un eveniment pe care Roma nu l-a trait niciodata in istorie, canonizarea a doi papi in prezenta altor doi suverani pontifi vii”, a spus, miercuri, monseniorul Liberio Andreatta, directorul Agentiei vaticane de organizare a pelerinajelor (ORP).

Celebrarile religioase vor incepe inca de sambata seara, cu “nopti albe” de rugaciune, in aproximativ 15 biserici romane, in mai multe limbi straine.

Noaptea, zeci de mii de pelerini vor trebui sa doarma in autocare sau pe strazi, pe podurile de pe Tibru, in speranta ca vor putea sa ajunga apoi in piata Sf. Petru. Pentru cei mai multi dintre ei care nu vor reusi, ecrane uriase vor difuza ceremonia in mai multe zone istorice din capitala italiana.

Papa Francisc va ajunge in piata intr-o procesiune cu ritm de litanie a sfintilor. Apoi, in fata portretelor uriase ale celor doi papi afisate pe fatada, papa Francisc va pronunta formula care ii va inscrie pentru totdeauna pe cei doi precedesori ai sai in “registrul celest” al acelora la care toti catolicii sunt invitati sa se roage pentru a fi ajutati in vietile lor pamantene.

Papa Francisc s-a recules la mormantul Papei Ioan Paul al II-lea

Desi canonizarea lui Ioan al XXIII-lea, supranumit “papa cel bun”, nu pare sa fie contestata de nimeni, aceea a lui Ioan Paul al II-lea are multi detractori, care ii reproseaza fostului papa polonez “orbirea” in fata infractiunilor pedofile, o prea mare concentrare a puterii si severitatea sa fata de teologii disidenti, mai ales fata de teologia eliberarii.

Francisc va celebra apoi o mesa solemna cu cinci prelati, inclusiv cu episcopul de Bergamo (de unde era originar Ioan al XXIII-lea), Francesco Beschi, si cu fostul secretar privat al lui Ioan Paul al II-lea, arhiepiscopul de Cracovia, Stanislas Dziwisz.

Comuniunea va fi distribuita de 600 de preoti in piata Sf. Petru si de 200 diaconi pe Via della Conciliazione care duce in aceasta piata.

Papa Francisc a decis ca Ioan al XXIII-lea sa fie canonizat impreuna cu Ioan Paul al II-lea, pentru a evita riscul dezvoltarii unui cult al personalitatii prea mare in jurul papei Wojtyla. Autoritatile se asteapta ca un numar foarte mare de polonezi sa fie prezenti la Roma pentru a asista la sanctificarea eroului lor.

De altfel, Roma se pregateste sa primeasca cateva sute de mii de pelerini si zeci de delegatii oficiale pentru “evenimentul planetar” care constituie, duminica, canonizarea papilor Ioan al XXIII-lea si Ioan Paul al II-lea.

Orasul Etern a intrat deja intr-un interval delicat, care a debutat in Vinerea Mare (18 aprilie) si se va incheia cu un concert urias pentru a sarbatori ziua de 1 mai, care include si Sarbatoarea eliberarii (25 aprilie) si dubla canonizare (27 aprilie).

Transporturi, securitate, comunicatii – toate serviciile sunt in alerta. “Am pregatit un plan de servicii si transport care pleaca din Drumul crucii pe 1 mai, care va dura deci aproximativ doua saptamani, al carui cost total se ridica la 7,8 milioane de euro”, a precizat municipalitatea din Roma.

Citeste si: A doua minune a Papei Ioan Paul al II-lea a fost recunoscuta de Vatican

Doar pentru canonizare, primaria prevede transporturi “intarite” sambata si duminica cu autobuze suplimentare, iar cele doua linii de metrou vor circula fara intrerupere. Portretele celor doi viitori sfinti au aparut deja pe autobuze.

Primaria a prevazut amplasamente pentru peste 4.300 de autocare, in timp ce numeroase trenuri si avioane speciale sunt asteptate in capitala italiana. Unii dintre pelerini vor ajunge si cu vaporul, in portul vecin Civitavecchia.

In ceea ce priveste securitatea, peste 2.400 de agenti din Politia nationala vor veni in sprijinul celor 2.000 de membri ai Politiei municipale care vor patrula pe strazi.

Fortele de ordine se asteapta la o “invazie” de hoti, in special cei de buzunare, care vor veni din intreaga Italie pentru a profita de o asa mare concentrare de straini in centrul Romei.

Un “culoar de securitate” va fi organizat in centrul strazilor care duc spre Vatican, cu bariere metalice pentru a permite fortelor de ordine, delegatiilor oficiale si ambulantelor sa circule.

Piata Sf. Petru din Vatican va fi inchisa chiar si pentru pietoni sambata seara, iar accesul va fi autorizat abia incepand de duminica, de la ora 03.30 GMT.

Peste 2.600 de voluntari din Protectia civila vor distribui 4 milioane de sticle de apa turistilor si pelerinilor.

Ei vor fi sprijiniti de aproximativ 600 de voluntari de la organizatii catolice, sute de medici si infirmiere de la serviciile de urgente medicale si de o mie de persoane care se vor ocupa de curatenie.

Radio-Vatican va transmite in mai multe limbi straine toate informatiile utile pentru public, ca si ceremonia de canonizare a celor doi papi, inclusiv in mijloacele de transport in comun.

Consecinta acestei “invazii”: potrivit site-ului Casa.it, pretul mediu al unui apartament mobilat a crescut pentru weekendul 25-27 aprilie cu 137-173% in raport cu weekendurile precedente.

Ambii suverani pontifi au fost la Bucuresti in decursul vietii lor, Angelo Roncalli, in 1930 si 1932, pe cand era in misiune diplomatica in Bulgaria, si papa Ioan Paul al II-lea, cu ocazia istoricei vizite din 7-9 mai 1999, potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti (ARCB).

In timpul misiunii diplomatice in Bulgaria, monseniorul Angelo Roncalli, viitorul Papa Ioan al XXIII-lea, a venit la Bucuresti de trei ori, in vizita la Nuntiul Apostolic, monseniorul Angelo Maria Dolci. in august 1930, Angelo Roncalli a vizitat si manastirea ortodoxa de la Caldarusani, iar in 1944, cand era delegat apostolic in Turcia, la cererea rabinului-sef al Ierusalimului, Isaac Herzog, i-a ajutat pe evreii romani deportati in Transnistria, trimitand ajutoare in lagare si eliberand certificate false de botez.

De asemenea, monseniorul Roncalli a intervenit pe langa autoritatile turce pentru ca o nava cu evrei romani, plecata din Portul Constanta cu destinatia Ierusalim, sa poata traversa apele teritoriale ale Turciei, datorita interventiei lui fiind salvati aproximativ 750 de evrei romani, dintre care 250 de copii orfani.

“Atat Ioan al XXIII-lea cat si Ioan Paul al II-lea ne-au iubit tara, poporul si Bisericile. Liantul care ii uneste insa intr-un mod minunat pe cei doi suverani pontifi de tara noastra este un calugar capucin, Ieremia Valahul (1556-1625), primul roman ridicat la cinstea altarelor de catre Biserica Catolica: Ioan al XXIII-lea a recunoscut virtutile eroice ale calugarului, la 18 decembrie 1959, iar Ioan Paul al II-lea l-a beatificat, la 30 octombrie 1983, oferind astfel un ocrotitor in Cer romanilor prigoniti pentru credinta lor”, a precizat Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti.

Arhiepiscopul Mitropolit de Bucuresti si presedintele Conferintei Episcopilor Catolici din Romania, IPS Ioan Robu, precum si numerosi preoti, calugari, calugarite si credinciosi din intreaga tara vor participa la celebrarea canonizarii celor doi suverani pontifi.