Parchetul General a cerut dosarul tortionarului Alexandru Visinescu

Parchetul General a cerut dosarul tortionarului Alexandru Visinescu, dupa ce conducerea Parchetului Militar a transmis ca acest caz nu este de competenta sa.

Astfel, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat Parchetului de langa Tribunalul Bucuresti dosarul avand ca obiect denuntul formulat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, impotriva tortionarului Alexandru Visinescu, fost comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat in perioada 1956 – 1963, pentru a analiza oportunitatea preluarii in vederea efectuarii urmaririi penale de catre procurori ai Sectiei de urmarire penala si Criminalistica, se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Public.

“In ceea ce priveste incadrarea juridica a faptelor si eventuala incidenta a normelor privind prescriptia, acestea pot fi analizate numai dupa efectuarea de cercetari in cauza”, au precizat reprezentantii Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, citati de Romania TV.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a solicitat, pe 30 iulie, Parchetului de pe langă Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti inceperea urmarii penale impotriva lui Alexandru Visinescu, pentru omor deosebit de grav. Presedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru, isi motiva astfel cererea: “Practic, toti detinutii politici inchisi in timpul regimului comunist la Ramnicu Sarat au fost torturati fizic si psihic ca urmare a deciziilor luate de comandantul penitenciarului.

Toate dovezile noastre, fie ca este vorba despre marturiile fostilor detinuti politici, de amanuntele oferite de catre fostii subalterni sau de documentele din arhive, arata ca Alexandru Visinescu este responsabil din punct de vedere penal pentru decesele inregistrate la Ramnicu Sarat in timpul mandatului sau”, informeaza Romania Tv.

Intr-o declaratie recenta pentru The Economist, seful Parchetelor Militare a sustinut si ca trebuie analizat daca termenul de prescriptie s-a implinit, faptele fiind comise in 1956, Alexandru Visinescu fiind acuzat ca este responsabil de moartea a sase detinuti politici in perioada in care a condus penitenciarul Ramnicu Sarat.

Alexandru Visinescu a fost comandantul Penitenciarului Ramnicu Sarat in perioada 1956-1963

Sursa foto: realitatea.net