UPDATE: PARCHETUL GENERAL a inceput URMARIREA PENALA in cazul votului din DIASPORA

Procurorul general TIBERIU NITU a declarat, joi dimineata, ca s-a demarat o ANCHETA PENALA in rem privind sesizarile in cazul votului din diaspora, informeaza postul B1 Tv.

UPDATE 14.05Biroul de informare publica si relatii cu presa din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este imputernicit sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

Pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica  din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie se efectueaza cercetari in cauza constituita ca urmare a conexarii unui numar de sase dosare penale ce vizeaza plangeri privind modul de desfasurare a votului din diaspora, faptele sesizate fiind prevazute de dispozitiile art. 297 Cod penal (abuzul in serviciu), art. 298 Cod penal (neglijenta in serviciu), art. 385 Cod penal (impiedicarea exercitarii drepturilor electorale).

Procurorii au dispus, la data de 18 noiembrie 2014, inceperea urmaririi penale cu privire la fapta, sesizarile formulate vizand persoane cu diferite functii sau functionari din cadrul institutiilor cu rol decident in ceea ce priveste organizarea si desfasurarea alegerilor.

Conform sursei citate, Livia Stanciu, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), a declarat joi dimineata ca se impune ancheta pentru scrutinul din Diaspora, pentru ca exista baza legala pentru infiintarea de noi sectii.

Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a anuntat joi ca se fac cercetari in legatura cu organizarea alegerilor prezidentiale in diaspora, precizand ca s-au primit foarte multe sesizari. El a explicat, la sediul CSM, ca a fost inceputa urmarirea penala cu privire la fapta, respectiv impiedicarea exercitarii dreptului la vot, prevazuta de articolul 385 din Codul penal, potrivit Agerpres.  

CITESTE SI: MIREL PALADA, fostul purtator de cuvant al Guvernului, isi bate joc de ROMANII din Diaspora 

Nitu a precizat ca dosarul este instrumentat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) si ca, referitor la problemele de la votul din diaspora, au fost primite mai multe sesizari de romani din diaspora. Potrivit procurorului general, respectivele sesizari vizeaza ministri si alti reprezentanti ai autoritatilor implicate in organizarea alegerilor din diaspora.

Tot joi, presedintele instantei supreme, Livia Stanciu, a declarat, legat de problemele din diaspora de la scrutinul prezidential, ca “strict pe lege” se putea da o ordonanta de urgenta a Guvernului pentru infiintarea unor noi sectii de votare in turul al doilea.”Strict pe lege, sigur ca se putea da o ordonanta de urgenta”, a spus Stanciu, inaintea sedintei plenului Consiluului Superior al Magistraturii.

CITESTE SI: BASESCU a DEZVALUIT cine este VINOVAT de haosul de la VOTUL din DIASPORA: Nu amabasadorii sunt de vina! 

Livia Stanciu a mai spus, din postura de “cetatean”, ca se impun verificari privind problemele aparute la votul din strainatate. “Ca cetatean, mi se pare firesc ca pe orice problematica ce are impact, sigur trebuie sa se efectueze verificari, cercetari, pentru a se transmite un raspuns care sa satisfaca interesul pe care poporul l-a manifestat fata de acest subiect”, a spus ea.

La ambele tururi ale alegerilor prezidentiale, romanii din strainatate au iesit la vot in numar record. In mai multe capitale europene, cozile au fost uriase, iar mii de oameni nu au mai putut vota.

Sursa foto: adevarul.ro