PARCHETUL GENERAL a SOLICITAT documente despre 144 de parlamentari care si-ar fi pus RUDELE in functii publice

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a cerut Parlamentului documente cu privire la 144 de senatori si deputati, in cazul carora se fac verificari privind angajarea unor rude la cabinetele parlamentare, potrivit oficialilor PICCJ.

Documentele justificative au fost cerute Parlamentului de catre Sectia de urmarire penala si criminalistica a Parchetului instantei supreme, au declarat sursele citate, informeaza Mediafax. 

Potrivit acelorasi surse, documentele solicitate de procurori vizeaza parlamentari din toate partidele.

In ultimii ani, Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa faca verificari in cazul unor actuali si fosi deputati si senatori, care si-au angajat rude in birourile lor parlamentare. in mai multe cazuri, Parchetul instantei supreme, a facut cercetari pentru conflict de interese si a trimis in judecata dosarele in care sunt acuzati fosti si actuali parlamentari.

Potrivit Codului penal, “fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica”.

Conform prevederilor legale, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat incalcarea obligatiilor legale privind conflictul de interese constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarii aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective. Persoana fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica pe o perioada de trei ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de trei ani de la incetarea mandatului.

Sursa foto www.adevarul.ro