Parcul DRUMUL TABEREI – cel mai TANAR, MODERN si SIGUR parc din CAPITALA

Parcul Drumul Taberei s-a redeschis vineri.  “Parcul va fi deschis incepand de astazi, la ora 17:00. Invitam membrii comunitatii Sectorului 6 si bucurestenii la redeschiderea Parcului Drumul Taberei, cel mai tanar, modern si sigur parc din Capitala”, a anuntat vineri Primaria Sectorului 6, pe evenimentul de pe Facebook creat in acest sens, insa parcul a fost deschis chiar inaintea orei 17.00.

Lucrarile la Parcul Drumul Taberei au fost finalizate, mai putin cele la serele exotice, care ar urma sa fie gata la sfarsitul anului. “Parcul va fi deschis pentru publicul larg incepand de vineri de la ora 17.00, ramanand de executat, pana la sfarsitul anului lucrarile aferente serelor si lucrarile aferente dotarilor acestora. Am anuntat anterior ca vom derula o procedura de achizitie pentru dotarea serelor, pentru sistemele de climatizare. Serele sunt ridicate, sunt inchise cu panourile de sticla, ramanand de pus la momentul final doar usile de acces. Lucrarile la sere stagneaza acum pentru ca nu s-au finalizat dotarea si climatizarea. Dupa ce vor fi terminate aceste lucruri, se pot executa si restul de lucrari, inchideri perimetrale si restul de amenajari ale teritoriului, care mai sunt de facut acolo, respectiv amplasarea de banci, cosuri de gunoi, alei, mai trebuie amenajat spatiul verde pe toata acea bucata, sistemul de irigatii si sistemul de iluminat public. In ceea ce priveste procedura de achizitie publica pentru sistemul de climatizare saptamana viitoare avem evaluarea ofertelor, dupa procedura de evaluare emitem raportul, asteptam sa vedem daca toti vor fi de acord cu el si daca vom avea contestatii. Odata cu finalizarea acestor etape va intra pe un fagas normal de finalizare si procedura in sine. In acest moment avem atat contractul de finantare, cat si contractul de lucrari pentru parc pana la finele anului, la sfarsitul lunii decembrie”, a declarat vineri, Sorin Dina, managerul de proiect.

Conform proiectului, exista o zonare in sere pe tipuri de vegetatie: continentala, sahariana si tropicala. Acestea vor contine plante specifice acestor zone. Potrivit lui Sorin Dina, serele ocupa 4% din suprafata parcului, respectiv 4.160 mp.

Din cele 10,4 hectare cat ocupa Parcul Drumul Taberei, suprafata spatiului verde e de 67.150 mp (6,715 hectare), dupa ce au disparut toate unitatile comerciale din parc, inclusiv cele 3 mari restaurante cu terasele aferente. Nu vor mai fi activitati cu caracter comercial in perimetrul parcului, a spus Sorin Dina.

CITESTE SI: PRIMARIA SECTOR 6 invita cetatenii la REDESCHIDEREA Parcului DRUMUL TABEREI, vineri, printr-un EVENT pe FACEBOOK 

In Parcul Drumul Taberei exista o singura pista de biciclete circulara de 1,6 km, doua locuri de joaca pe trei categorii de varste pana la 3 ani, pana la 6 ani si pana la 12 ani. Cel pentru copii de pana la 3 ani e delimitat de un rand de banci de cel pentru copii de pana la 6 ani. “Fizic, sunt doua locuri de joaca, dar, prin dotari, se disting pe categorii de varsta, pana la 3 ani, pana la 6 ani si pana la 12 ani. Locul de joaca de la intrarea de la Auchan este unul mare, care inglobeaza cele doua categorii de varsta, pana la 3 ani, inspre Str. Brasov, si pana la 6 ani, inspre interiorul parcului. Exista o linie despartitoare intre ele, formata din bancile fara spatar”, a explicat Sorin  Dina.

In Parcul Drumul Taberei mai sunt amenajate doua pavilioane de recreere pentru adulti, o vale cu versanti gazonati si un pavilion pentru sahisti.

In Parcul Drumul Taberei s-au mai amenajat si un skatepark, pentru skateri si rolleri, terenuri multisport, o scena amplasata in interiorul lacului pentru concerte si spectacole, care include si gradene pentru spectatori, o zona pentru caini, zone de fitness, o pasarela pietonala belvedere, poduri pietonale si o zona de labirint.

Sorin Dina a mai explicat ca de pe pasarela Belvedere se poate vedea imaginea panoramica a parcului si ca labirintul este iluminat seara, iar in mijlocul lui se afla o zona de relaxare cu banci.

Si fantana din mijlocul lacului a fost modernizata. Aici s-au schimbat sistemul de iluminat arhitectural ambiental, pompele care creeaza jocul de apa si sistemul de alimentare cu apa al fantanii, care a fost racordat la reteaua de apa potabila a orasului.

In parc sunt 7.000 metri liniari de sistem de irigatii complet automatizat. Sistemul de irigatii e pe baza de senzori, care opresc apa cand ploua sau cand se atinge un anumit nivel de umiditate in sol.

Iluminatul aleilor din Parcul Drumul Taberei se face prin surse pe baza de leduri, iar iluminatul ambiental arhitectural, ingropat la cota 0, in spatiul verde sau langa aleile pietonale, pune in valoare anumite elemente de vegetatie si elemente arhitectonice din parc.

Managerul de proiect a mai precizat ca au fost anumite modificari de amplasament fata de proiectul initial al Parcului Drumul Taberei.

Valoarea totala a investitiei in reamenajarea si modernizarea Parcului Drumul Tabereise ridica la aproximativ 18 milioane de euro, banii fiind asigurati, in cea mai mare parte, din fonduri europene si o cota parte contributia administratiei locale. Astfel, valoarea totala a proiectului “Modernizarea arhitecturala si peisagistica a Parcului Drumul Taberei” este de 75.188.177,45 lei, din care contributia proprie este de 1.215.809,9 lei, iar finantarea nerambursabila se ridica la 59.574.685,33 lei.

Sursa foto: mondo news