Păreri despre Grădinamax și plante detestate de melci – cum să scapi de aceste creaturi

Anul acesta se pare că a fost un an propice pentru ca populațiile de melci să se înmulțească. Am vorbit cu mulți grădinari și toți s-au plâns de aceeași problemă: melcii (în special cei fără cochilie, numiți limax). Să nu mai spun ce lupte am dus eu pentru grădina mea, ca să nu fie ciuruită de aceste creaturi. Am descoperit și câteva specii de plante de grădină foarte rezistente la atacul melcilor, pe care le-am achiziționat online. Deci voi împărtăși și câteva păreri despre Grădinamax, de unde am luat plantele și semințele.

Melcii pot să aducă distrugeri însemnate unei grădini, mai ales primăvara, când sunt flămânzi. Unul din vecini și-a pierdut întreaga cultură de castraveți din cauza lor. Eu m-am trezit într-o dimineață, la scurt timp după ce am mutat în grădină, ardeii mei crescuți cu multă grijă în interior, că abia mai aveau frunze. Așa a început căutarea mea de metode eficiente de anihilare a inamicilor, care prefereau să iasă la ospăț noaptea, când nu păzea nimeni grădina. Am încercat diverse metode, așa că iată ce am aflat și ce a funcționat.

Țin să menționez că am căutat metode ecologice, curate, din moment ce am ales să nu folosesc chimicale pe grădină.

Culegerea melcilor după apusul soarelui

Această metodă părea să aibă potențial. Ideea e să te înarmezi cu o găleată cu apă, mănuși de cauciuc sau alt material rezistent și o lanternă. Apoi, după ce se lasă răcoarea și întunericul, să culegi melcii manual, aruncându-i în găleata cu apă. Prinzi destul de mulți așa, dar partea mai puțin bună e că melcii pot ieși din găleată, apa neafectându-i în nici un fel.

Zaț de cafea ca barieră de protecție

La noi în casă se bea cafea zilnic, deci aruncam bunătate de zaț destul de frecvent. Când am aflat că aș putea salva plantele cu zaț de cafea, în disperare de cauza, am decis să încerc. Așadar, am făcut un cerc din zaț în jurul fiecărei plante din grădină, încercând să descurajez melcii să urce pe plantă. Și a funcționat. Se pare că melcilor nu le place textura granulată a zațului.

Capcane cu bere

Da, mare mi-a fost și mie mirarea când am aflat de acest truc. Poate mai mult din curiozitate am decis să încerc. Am luat conserve goale (de la fasole, suc de roșii etc.) și le-am îngropat în pământ până la nivelul gurii. Apoi, pe seară, le-am umplut până la jumătate cu bere. Mare mi-a fost mirarea când dimineață am găsit o grămadă de melci căzuți în conserve. Iar din bere melcii nu mai scapă, în comparație cu apa. Sfatul meu este să folosiți bere ieftină. Melcii reacționează mai bine la mirosul de drojdie.

Plante pe care melcii le detestă

Am observat că melcii sunt destul de selectivi. Nu consumă orice plantă. Așadar, puteți folosi plante care nu vor fi atacate de melci în grădină și veți avea mai puține griji. Pentru restul, combinați metodele de mai sus pentru eficiență crescută.

·         Lavanda

Dacă e de reținut ceva legat de melci, e că nu le plac plantele cu un miros puternic. În această grupă intră lavandă. Deși nouă oamenilor ne place parfumul ei, melcii vor sta la distanță. Poți folosi cu succes soi pitic de lavandă, precum Dwarf Blue, pentru a crea bariere parfumate straturilor de flori și plante. Fiind de dimensiune mică, acest tip de lavandă se pretează pentru a fi cultivată la periferia straturilor. Eu am găsit sortimentul la Grădinamax. Iar în ceea ce privește părerile despre Grădinamax, îmi place varietatea de plante pe care o oferă. Cu ajutorul lor, poți da frâu liber imaginației în grădină.

·         Hortensia

Această plantă arată spectacular în orice grădină. Necesită întreținere minimă, plus ține melcii la distanță prin metode proprii. Deci, florile ei nu vor fi atinse de aceștia. Dacă îți place această plantă trebuie să ții cont de câteva aspecte. Îi place solul umed și mai multă umbră pe parcursul unei zile, decât soare direct. De asemenea, nu este bine să fie plasate în locații către est, din moment ce lăstarii de primăvară pot fi afectați de îngheț. În cazul în care nu îți place hortensia clasică, Grădinamax are o varietate generoasă, așa că sigur vei găsi ceva care să se potrivească în grădina ta.

·         Rozmarinul

Din nou o plantă cu un miros specific. Se poate crește cu succes în grădinile cu legume, frunzele acesteia fiind un condiment perfect pentru rețete cu cartofi, carne de pui și altele. Iar partea bună e că este foarte ușor de crescut și rezistentă. Poate trăi până la 20 de ani și înflorește tot anul.

·         Mușcatele

Se știe că un ghiveci cu mușcate la geam alungă insectele. Așadar, nici melci nu adoră aceste plante, a căror frunze au un miros mai deosebit. Fie că vorbim de mușcate obișnuite sau mușcate englezești (din specia geranium), sunt o alegere ideală dacă îți dorești o grădină frumoasă dar rezistentă.

Cu puțin efort, poți combate melcii din grădină și proteja plantele preferate. Dacă alegi să plantezi ici-colo plante detestate de melci, îți vei înjumătăți sarcinile. Cât despre păreri despre Grădinamax, mie îmi place gama lor variată de plante și semințe pentru grădină. La ei am găsit sortimente pe care alte magazine de gen nu le oferă.